431208fa 83a6 469e 82e5 5b74634cfbb7Inclusief sporten kunnen sporten voor iedereen is de missie van René van Oeffel van sportondersteuner.nl. Zaterdag 18 september organiseerde hij de Dream Challenge: passend voetbal, in het kader van de nationale sportweek.

Aanbod aangepast sporten steeds groter

Tijdens de Dream Challenge was iedereen met een beperking welkom om mee te doen aan diverse activiteiten zoals, een snelheidsmeter, voetbal-bowling, blik mikken en penaltyschieten op houten klaas. Alle deelnemers werden tussendoor voorzien van iets lekkers en ontvingen aan het einde van de dag een medaille. René: “Sporten en vooral het sociale contact is belangrijk voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Door de Dream Challenge te organiseren probeer ik meer aandacht te krijgen voor de sport, maar vooral ook mensen met een beperking de mogelijkheden te laten zien in de sport. Gelukkig wordt het aanbod in aangepaste sporten steeds groter en staan veel meer sportverenigingen open voor deze tak van sport binnen de club.”

René van Oeffel organiseert als www.sportondersteuner.nl  in samenwerking met gehandicaptensport Nederland, diverse aangepast sporten in de regio. Op zondag is er op het sv. DSO-terrein Frame-voetbal, blindenvoetbal en G-voetbal. Frame-voetbal is speciaal ontwikkeld voor mensen die zich voortbewegen met een rollator, loopframe of loop ondersteuning. Zij voetballen in kleinere groepen tegen elkaar op een kwart van het veld en worden ondersteund door de coaches.

5dbbab22 498e 4487 8560 94962cd95aa1 2

Foto: inclusie kan niet duidelijker:10-jarige voetbalster met Celebrale Parese helpt andere 10 jarige blinde voetballer naar het veld.
Waar ze samen een potje gaan voetballen tijdens de Dream challenge:Passend Voetbal bij s.v DSO Zoetermeer.

Voy

Bij voetbal voor blinden is de bal aangepast is aan de sport, doordat hij voorzien is van een belletje. Tegenstanders moeten daarbij elkaar waarschuwen als de bal dichterbij komt door: Voy te roepen.Voy is Spaans voor: Ik kom eraan! Elk team speelt met vijf spelers en wordt begeleid door drie ziende coaches waarbij elke coach een stuk van het veld onder zijn hoede heeft. Coach 1 heeft het verdedigingsgebied onder zijn hoede en is tevens ziende keeper. Coach 2 bevindt zich in het opbouwvak, coach 3 staat achter het doel van de tegenstander en geeft door tik geluiden aan waar het doel staat. Bij blindenvoetbal zijn nagenoeg alle regels gelijk aan gewoon voetbal, een uitzondering is de buitenspelregel, deze wordt bij blindenvoetbal niet gebruikt.


G-voetbal is speciaal ontwikkeld voor sporters met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Zij spelen met 6 voetballers en een keeper per team. Zij spelen op een half veld, twee partijen van 25 minuten met daartussen in 10 minuten pauze. Net als bij het blindenvoetbal wordt ook hier de buitenspelregel niet toegepast.

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-