voetbalveldSportverenigingen worden hard geraakt door de gedwongen sluiting door corona, veel binnensporten kunnen al vanaf half december niet meer trainen. Dit heeft grote gevolgen voor de financiële posities van de verenigingen. Naast steun vanuit de overheid wil ook de gemeente de clubs steunen.

Er zijn veel steunmaatregelen van de Rijksoverheid waar sportverenigingen gebruik van kunnen maken sinds de strenge lockdown. Zo is er bijvoorbeeld de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) voor steun bij omzetverlies en de NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) voor extra steun van loonkosten. Voor sportclubs die in acute geldproblemen komen bestaat er de mogelijkheid om via Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) een borgstelling voor een noodkrediet aan te vragen. Met zo’n noodkrediet kan dan bijvoorbeeld de periode totdat een aangevraagde subsidie wordt uitgekeerd worden overbrugd.

 

Sportloket en huurstop

In Zoetermeer staat daarnaast het Sportloket klaar om vragen te beantwoorden van sportverenigingen, ook informeert het Sportloket alle verenigingen over de landelijke maatregelen en wat dit betekent voor de mogelijkheden om te kunnen sporten in Zoetermeer.

De gemeente biedt huurcompensatie voor huurders van gemeentelijke gymzalen en/of grond. Voor de amateursportverenigingen vraagt de gemeente via het Rijk ‘TVS’ aan voor de eigen huurders. Dit betekent in de praktijk dat huur wordt stopgezet voor verenigingen die losse uren huren bij de gemeente. Zij hoeven geen huur te betalen tijdens de lockdown als de accommodaties gesloten zijn. Voor verenigingen met een eigen accommodatie is de huurkorting binnen de huidige kaders vanuit het rijk 45%.

Met verenigingen is in digitale bijeenkomsten vanuit het Sportakkoord gesproken over online en offline sportaanbod in tijden van en na corona. De verenigingen kunnen stimuleringsbudget aanvragen met een bedrag tussen de € 250,- en € 5.000,- om actiepunten die inspelen op de coronacrisis op te pakken. Zo zijn bijvoorbeeld ook de activiteiten in het kader van de wintergames georganiseerd.

De sportverenigingen maken zich vooral zorgen over het vasthouden van hun leden naarmate de lockdown langer duurt. De sportondersteuners van de gemeente willen dan ook de verenigingen helpen om weer goed op te starten als de lockdown voorbij is en nieuwe leden te zoeken.

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-