dp sportcentr driesprong 1Door de schaalsprong moet er ook meer ruimte voor sport komen. Zoetermeer heeft de ambitie om in 2030 te groeien naar 147.000 inwoners. Op verzoek van de gemeenteraad heeft het Mulier Instituut onderzocht hoeveel behoefte er dan is aan sportaccommodaties in de stad.

De behoefte aan binnensportruimten zal toenemen, als gevolg van de schaalsprong. Er is nu al een tekort van 6 sporthallen en 3 sportzalen voor georganiseerde binnensporten. Dit tekort zal door de groei van het aantal inwoners toenemen naar minimaal zeven en maximaal negen sporthallen en minimaal elf tot maximaal dertien sportzalen. Een sportzaal bestaat uit 2 zaaldelen en een sporthal uit minimaal 3 zaaldelen. Voor veel binnensporten is een gymzaal te klein voor trainingen en wedstrijden.
Ook de buitensport kampt met tekorten, die oplopen tot 2 hockeyvelden, 3 wedstrijdvoetbalvelden en 1 juniorenhonkbal- en softbalveld na de schaalsprong.

 

Onderaan als sportstad

Zoetermeer, waar toch altijd veel is ingezet op sport en leisure, bungelt nu onderaan de lijst wat betreft sportaccommodaties. Zoetermeer staat op een 48e plaats van de 50 grootste gemeenten wat betreft aanbod van sportaccommodaties voor inwoners van de gemeente.

Het aanvullen en op peil brengen van de sportaccommodaties zal de komende jaren veel investeringen vragen. Met name in de wijken Meerzicht, de Leyens, Seghwaert en de nieuwe Entree sluit de huidige capaciteit niet aan bij de behoefte. Er zijn al wel enkele concrete plannen, in het Vernèdepark komt een nieuwe sporthal ter vervanging van de Driesprong. Er wordt ook gewerkt aan een plan om in de wijk Seghwaert een gymzaal te slopen en hiervoor in de plaats een sportzaal te realiseren.

Voor de buitensportaccommodaties gaat het college in overleg met de betrokken verenigingen en sportbonden om een plan te maken voor de toekomst.

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-