Unknown copyBij IJsvereniging Zoetermeer vieren ze deze maand hun 135-jarig jubileum met een uitgebreide terugblik op het bestaan van de club. Die start bij de oprichting in maart 1886, destijds nog onder de naam Zoetermeer-Zegwaert.

De ijsvereniging werd opgericht in een tijd dat Zoetermeer en Zegwaert nog twee aparte gemeenten waren. Na het samen gaan van de gemeentes werd de naam van de vereniging definitief veranderd in IJsvereniging Zoetermeer. Het is één van de grootste verenigingen binnen de gemeente.

 De vereniging heeft in de loop van de jaren meerdere grote namen op de ijzers gezet, niet alleen op Nederlands topniveau, maar bij het shorttrack draaien schaatsers zelfs mee op wereldniveau. Om het jubileum niet zomaar voorbij te laten gaan neemt de vereniging, die in de loop van de jaren al een koninklijke erepenning mocht ontvangen, de Zoetermeerders mee op een tijdreis. Op de facebookpagina van de vereniging plaatsen ze gedurende de maand maart, steeds een nieuw verhaal, waarbij de geschiedenis van de vereniging in beeld wordt gebracht, beginnende bij de oprichting. Wanneer dit precies was is tot op de dag van vandaag nog een mysterie. Wie namelijk alle stukken door leest, ziet dat de club officieel is opgericht op twee maart 1886 terwijl de eerste notulen van de oprichtingsvergadering zijn gedateerd op één maart van datzelfde jaar. Het maakt gelukkig voor het schaatsen niet uit.

natuurijs2 350x197De vereniging zag de korte winterse periode in februari als een cadeautje voor het jubileum. Baantjes trekken op natuurijs op de ‘Doorloper’, de eigen openlucht ijsbaan van de vereniging, was alweer enige tijd geleden.

De verhalen van de vereniging met bijbehorende foto’s vindt je op: https://www.facebook.com/ijsverenigingzoetermeer

Schermafbeelding 2021 03 01 om 13.03.36 Schermafbeelding 2021 03 01 om 13.03.58-advertenties-

-goede doel-