cartoon verkiezingen eu 2024 1000pxNu overal in Europa de stembussen gesloten zijn, wordt ook in Nederland meer duidelijk over de verkiezingen. In Zoetermeer werd tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement het meest gestemd op de PVV, deze partij groeide met 18,8% naar 23,3% van de uitgebrachte stemmen.

Deze groei in Zoetermeer is hoger dan het landelijke percentage stemmen voor de PVV, dat op 17,0% uitkwam. De PVV wordt in Zoetermeer gevolgd door de GroenLinks-PvdA fractie, die met een verlies van 8,1% uitkomt op 18,7% van de stemmen. De grootste verliezer in Zoetermeer is Forum voor Democratie, die 12,5% inleverde en uitkomt op plaats 9 met 3,4%. Op de derde plaats komt in Zoetermeer de VVD met een verlies van 3%, gevolgd door het CDA met een kleine winst van 1,1%. D66, die landelijk een groei laat zien van 2 naar 3 zetels, stijgt ook in Zoetermeer met 1,1% naar 8% van de uitgebrachte stemmen.

20240507 44682Vertrekt wethouder Ter Laak naar Europa?

Zoetermeers wethouder Ingeborg ter Laak staat voor het CDA op plek 2 van de verkiezingslijst. Het CDA heeft 3 zetels behaald, maar voorkeurstemmen zijn nog niet bekend en kunnen nog roet in het eten strooien. Als andere kandidaten op de lijst meer voorkeurstemmen halen dan Ter Laak, is er kans dat zij haar koffer niet hoeft in te pakken en in Zoetermeer blijft.

Echt officieel weten we het pas op woensdag 19 juli, als de Kiesraad de uitslagen bekend maakt. Veronique Frinking, fractievoorzitter CDA Zoetermeer: "De kans is wel vrij groot, maar echt zeker weten we het pas als de Kiesraad alle uitslagen en ook de uitslagen per kandidaat bekend maakt. Het zou kunnen dat andere kandidaten meer voorkeurstemmen behalen en boven Ingeborg ter Laak eindigen."

Het is nog even nagelbijten dus voor Ter Laak, die al aangeeft heel veel zin te hebben om in het Europees Parlement plaats te nemen.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-