Foto Jane Arifa BadoellaIn Nederland kan er op donderdag 6 juni 2024 gestemd gaan worden voor het Europees Parlement. Een van de kandidaten waarop u dan kan stemmen is Jane Arifa Badoella. Zij staat op plaats 25 op de kandidatenlijst van de politieke partij D66.

Een van de onderwerpen waar zij zich voor in wil zetten is veiligheid en weerbaarheid. Voor een veilig Europa. Een aantal weken geleden organiseerde een werkgroep waar Jane Arife Badoella aan deelneemt een Oekraïnelunch. Daarbij hadden ze ook digitaal verbinding met een ngo in Oekraïne. “We hoorden letterlijk de alarmen afgaan en de geluiden van de drones die Rusland had afgevuurd. Het is ook belangrijk dat wij weten dat we sociaal en digitaal niet veilig zijn in Nederland. Daar moeten we niet naïef over zijn.” “En dat er een grens is, de Baltische landen. Als wij die grens niet goed genoeg bewaken, dan hebben we ook hier in Europa en in Nederland straks een probleem. En we moeten niet denken dat er hier bommen gaan vallen. Want men denkt vaak dat, dat de manier is waarop oorlog wordt gevoerd. Maar er zijn ook andere manieren van oorlogsvoering, een economische manier en digitaal.”

“Rusland zou simpelweg onze krijgssystemen kunnen platleggen, of onze betaalsystemen kunnen aantasten, of simpelweg één hele dag voor volledige stroomuitval kunnen zorgen. Het gaat om het systeem waarop ze inbreken en dat Rusland, China en andere landen zich als expert daarin ontwikkelen. En daar zijn wij als Europa nog niet genoeg op voorbereid.”

Een inclusieve samenleving

Ook wil Jane bijdragen aan een tolerante, democratische en inclusieve samenleving. “Wat ik versta onder een inclusieve samenleving is heel simpel voor mij, iedereen moet een dak boven zijn hoofd hebben, iedereen moet een baan hebben, iedereen moet een brood op de plank kunnen hebben voor zichzelf en het gezin, en men moet kleding aan zijn lijf hebben. Dat zijn onderwerpen die elke Nederlander begrijpt en snapt, maar hoe gaan we dat doen.”

“Die inclusiviteit, die moeten we vanuit de basis gaan ontwikkelen. Dat wil zeggen dat, en dat zeg ik vanuit een democratische, liberale en sociaalliberale gedachte, we onze systemen moeten gaan aanpassen. We zijn continu bezig met het aanpassen van mensen, terwijl we onze systemen moeten aanpassen.” “Ook zijn er op dit moment geen goede verbindingen tussen alle verschillende sociale domeinen, binnen Nederland al niet, laat staan binnen Europa. Ik vind dat we binnen alle 27 lidstaten moeten kijken wat de verschillen en de overeenkomsten zijn. Dat we naar de best practices moeten gaan kijken. Niet als Nederland en de andere lidstaten opnieuw het wiel moeten gaan uitvinden.”

Aanschuiven, al is het alleen voor een kopje koffie

Jane vindt het belangrijk om met iedereen het gesprek aan te gaan, of het nu de vuilnisman is of een directeur, en of het nu op straat, in de tram of in de taxi is. “Als ik weleens iemand een kopje koffie alleen zie drinken, dan zeg ik even gedag. Dan kijk ik of ik kan aanschuiven. Die persoon kan mij vertellen over dingen waar hij mee bezig is, of het is alleen een kopje koffie. Omdat het om verbinding gaat, en om verzoening.” Ook moedigt ze iedereen aan om zich bezig te houden met politiek. “Het is belangrijk om jezelf open te stellen voor de politiek en mee te doen. Mee te luisteren. Bijeenkomsten bij te wonen. Of op een gegeven moment lid te worden van een politieke partij.”

“Ik wil een oproep doen aan alle kiezers, neem je verantwoordelijkheid, doe mee, stem op 6 juni, en stem op iemand waar jij geloof in hebt.”

Tekst: Sacha van Vlaardingen

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-