20220603 32080Tijdens de raadsvergadering maandagavond 18 maart nam de raad afscheid van wethouder Mertens, die zich vanwege gezondheidsredenen terugtrekt als wethouder. Het volgende punt op de agenda was de benoeming van de nieuwe wethouder, maar liep uit op een patstelling: 19 stemmen voor en 19 tegen.

Wim Blansjaar werd door vele raadsleden niet als de geschikte persoon gezien om Willeke Mertens te vervangen als wethouder. De raad stelde de kandidaat-wethouder een half uur lang vragen, vooral over het voorval met de directeur van museum De Voorde. Jordy Boerboom, Groen-Links vroeg zich af of de raad nog wel vertrouwen kan hebben in de “integriteit, het handelen en de effectiviteit van Blansjaar als wethouder”.

Blansjaar gaf toe dat hij een stevig gesprek heeft gevoerd met Hans vd Bunte van museum De Voorde, waarbij over en weer harde woorden zijn gevallen. Hiervoor heeft hij na het gesprek zijn excuus aangeboden en later nog een kop koffie gedronken met vd Bunte om zaken uit te spreken. De reacties op Facebook noemde Blansjaar ‘niet handig’. Blansjaar: “Vanuit emotie heb ik te snel gereageerd op Facebook, dat was fout. Ik heb er van geleerd dat ik niet te snel emotioneel moet reageren.”

Blansjaar ziet nog wel een rol voor zichzelf als wethouder cultuur, maar dan zonder het museum. “Ik heb een goede band met de meeste culturele instellingen in de stad, maar het lijkt me niet gepast om me als wethouder verder met het museum te bemoeien.”
Uit de resultaten van de stemming bleek de verdeeldheid van de raad: er werd gestemd met 19 stemmen voor en 19 stemmen tegen, en 1 blanco stem. Wim Blansjaar heeft dus nog geen duidelijkheid over zijn al dan niet benoeming tot wethouder, bij de volgende raadsvergadering op 8 april zal dit punt nogmaals in stemming worden gebracht.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-