GroenLinks en PvdA Zoetermeer samen tijdens de verkiezingenOp vrijdag 15 maart hebben de leden van GroenLinks en de PvdA in Zoetermeer een historisch besluit genomen: beide partijen gaan met één lijst en één programma meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2026.

Op Europees, landelijk, provinciaal en lokaal niveau wordt al vaak in één fractie samengewerkt. De lokale afdelingen van beide partijen bepalen zelf of ze dit doen of niet, en met overgrote meerderheid zien de leden in Zoetermeer nu een verregaande samenwerking helemaal zitten. Het besluit is na een zorgvuldig proces, dat werd voorbereid door een werkgroep met leden van beide partijen, genomen.

“We konden elkaar altijd al goed vinden, maar er waren natuurlijk ook verschillen en soms waren we het ook niet met elkaar eens”, zegt fractievoorzitter Jordy Boerboom van GroenLinks. “Nu er echter op allerlei niveaus al zoveel wordt samengewerkt, heeft deze werkgroep verkend hoe we ook hier in Zoetermeer de linkse samenwerking nog meer kunnen versterken. Met dit mooie resultaat.”

Fractievoorzitter Margot Kraneveldt van de PvdA is eveneens groot voorstander van deze samenwerking. “Samen staan we sterker en kunnen we het progressieve geluid stevig laten horen in Zoetermeer”.

Tot aan de verkiezingen zijn GroenLinks en PvdA officieel nog twee aparte fracties in de gemeenteraad, maar ze vergaderen al samen en stemmen hun standpunten met elkaar af. “We zullen misschien nog weleens verschillend stemmen, maar dat is helemaal niet erg. Natuurlijk gaan we samen plannen bedenken en actie voeren, dus Zoetermeer zal stap voor stap kennismaken met de combi GroenLinks-PvdA”, aldus Kraneveldt en Boerboom.

Het is nu de taak aan de afdelingsbesturen om een gemeenschappelijke kandidaatstellingsprocedure te bedenken en een verkiezingsprogramma op te stellen. “Zoals het in democratische ledenpartijen hoort, betrekken we de leden daar voortdurend bij en zij hebben het laatste woord over hoe we dat precies gaan doen”, benadrukken de beide afdelingsvoorzitters Klaas Dijkhuis (GroenLinks) en Lennie Huizer (PvdA). “Daarmee gaan wij nu flink aan de slag, zodat we eind volgend jaar met een fantastische kandidatenlijst en een geweldig programma helemaal klaar zijn voor een spetterende verkiezingscampagne!”

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-