verkiezingen maart23De voorlopige uitslag van de Verkiezingen voor de Provinciale Staten laat een enorme verschuiving zien in de partijen. De VVD is weer de grootste partij in Zoetermeer, op de voet gevolgd door nieuwkomer BBB.

De opkomst voor de verkiezingen bleef in Zoetermeer steken op 47.125 kiesgerechtigden, dit is met 49,2% hetzelfde percentage als in Zuid-Holland. Vier jaar geleden ging in Zoetermeer nog 52,8% van de kiezers naar de stembus.

De VVD is opnieuw de grootste partij in Zoetermeer, met 6636 stemmen, maar wordt op korte afstand gevolgd door BBB die 6466 van de stemmen haalde. De VVD leverde wel stemmen in, in 2019 haalden zij nog 16% van de stemmen, nu blijft dit percentage steken op 14,2%.
Forum voor Democratie wás de grootste partij bij de vorige verkiezingen, maar vindt zich nu terug op de 11e plaats met 2001 stemmen. GroenLinks en PVV haalden allebei een kleine winst met 8,8% van de stemmen, PvdA leverde juist iets in en haalde 7,5%. PvdA staat hiermee nog wel op de vijfde plaats.

Deze cijfers zijn nog voorlopig, donderdagavond hoopt de gemeente Zoetermeer met definitieve cijfers over de verkiezingen te komen. Door een landelijke storing in de StembureauApp moest wat langer gewacht worden op betrouwbare opkomstpercentages.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-