isolatie huisZoetermeerders moeten nog wat langer wachten op een antwoord van de gemeente om mee te kunnen doen aan een landelijk isolatieprogramma voor woningen. Dat maakte de gemeente deze week bekend in antwoord op raadsvragen van de Zoetermeerse CDA.

“We lopen nu dus het risico dat we in Zoetermeer tot in de zomer moet wachten tot we kunnen meedoen aan het Nationaal Isolatieprogramma. Dat is erg jammer,” aldus raadslid Klaasjan de Jong.

Eind vorig jaar werd het Nationaal Isolatieprogramma opgezet. Vanaf de zomer kunnen gemeenten aanspraak maken op bijna € 150 miljoen. Raadslid Klaasjan de Jong (CDA Zoetermeer) riep de gemeente vorige maand op om actief aan de slag te gaan met het isoleren van woningen en daarbij aan te sluiten bij het Nationaal Isolatieprogramma. “Het Rijk heeft geld beschikbaar voor gemeenten om energiearmoede bij kwetsbare huishoudens tegen te gaan. Maar dan moeten we er wel achteraan,” vertelt De Jong.

 

Laag inkomen

Hoe ziet het Nationaal Isolatieprogramma eruit? “Er wordt met gemeenten bekeken hoe kwetsbare huishoudens, met een relatief laag inkomen en een slecht geïsoleerde woning of een hoge energierekening, aanvullend ondersteund kunnen worden bij het nemen van verschillende energiebesparende maatregelen,” verduidelijkt De Jong. “Dan gaat het over maatregelen die aansluiten op reeds bestaande en lopende initiatieven. Denk daarbij aan ondersteuning via gemeentelijke energieloketten, energiecoaches, aansluiting bij lokale bewonersinitiatieven of bijvoorbeeld bundeling van subsidieaanvragen.”

 

Kans

“Wij snappen dat het college ook wilde genieten van de kerstvakantie, maar nu krijgt Zoetermeer geen antwoord voor half februari,” aldus raadslid Klaasjan de Jong. “Dat vinden we een gemiste kans. We moeten deze winter actie ondernemen, de nood is nu hoog met de hoge energie prijzen. Als we wachten tot half februari komen de gemeenteraadsverkiezingen wel heel dicht bij. En na de verkiezingen duurt het even voordat er een nieuw college en gemeenteraad is. Dan ligt de boel even stil. Dat is zonde van de tijd.”

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-