verkiezingsbord maart 21 2Politieke partijen die mee willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 hebben nog tot eind januari om hun kandidatenlijst in te leveren. Begin februari zal dan bekend worden gemaakt op welke partijen we kunnen gaan stemmen in Zoetermeer.

Een nieuwe partij had al op 20 december de naam van de partij moeten laten registeren, om met naam op het stembiljet te komen. Maar ook als dit niet gebeurd is, kan een nieuwe partij nog meedoen, dan krijgt hij een Blanco lijst, zonder naam en met alleen een nummer.

Ook in januari moeten bij de gemeente ondersteuningsverklaringen ingediend worden van Zoetermeerse kiezers. Eén verklaring per partij is voldoende om te mogen meedoen.


Kandidaten

Kandidaten die op de kandidatenlijst van een politieke partij willen staan moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet een kandidaat in Zoetermeer wonen, of van plan zijn te verhuizen naar onze stad als ze in de raad komen, ook moet een kandidaat 18 jaar of ouder zijn, of 18 worden in de komende 4 jaar, zodat zij tijdens de zittingsduur van de nieuwe raad nog plaats kunnen nemen in de raad. Een kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen mag op slechts één kandidatenlijst in Zoetermeer staan.

 Foto: verkiezingsbord, maart 2021

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-