15-5-2019_51Zó! Zoetermeer vindt het niet meer dan logisch dat ook Zoetermeer helpt bij het opvangen van de vluchtelingen nu er snel heel veel ruimte nodig is. De leegstaande gevangenis kan daar goed voor worden gebruikt, maar Zó! wil hiervoor wel duidelijke voorwaarden.


“Maar wij stellen daar wel een aantal duidelijke voorwaarden bij”, zegt Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer. “Om te beginnen zijn 750 mensen veel te veel voor die locatie waar in het verleden nog geen 400 gevangenen werden ondergebracht. Wij willen dus goed overleg met het college over het maximale aantal mensen dat daar opgevangen kan worden. En een andere buitengewoon belangrijke voorwaarde is dat het rijk echt alle kosten voor haar rekening neemt. Zoetermeer bezuinigt al jaren omdat de gemeente meer taken dan geld toegeschoven heeft gekregen, dus er is geen geld. Alle kosten, ook voor de inzet van de ambtenaren, moeten worden vergoed.”

 

Zó! Zoetermeer gaat er verder vanuit dat de mensen die opgevangen gaan worden in deze tijdelijke huisvesting vooral statushouders zijn, die dus in Nederland mogen blijven en gemotiveerd zijn om Nederlands te leren, in te burgeren en zo snel mogelijk aan het werk te gaan.

Van der Meer: “Communicatie met de omwonenden is van het grootste belang, want we verwachten dat mensen die in de buurt van de gevangenis wonen veel vragen hebben en daar moet naar geluisterd worden voor er volgende stappen worden gezet. Sowieso verwachten we dat de gemeenteraad hier bovenop blijft zitten en dat het college alleen afspraken maakt onder voorbehoud van instemming door de raad.”

Lees ook: Noodopvang-vluchtelingen-in-gevangenis

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-