Bewoners van de Zoetermeerse wijk Buytenwegh voelen zich niet veilig in de eigen wijk. Dat concludeert de SP na gesprekken met wijkbewoners in het winkelcentrum Buytenwegh. “Gevoelens van onveiligheid spelen een grote rol,” aldus de SP. “De deur ’s avonds niet meer open durven doen en thuisblijven vanwege kans op inbrekers, waren geregeld terugkerende opmerkingen.”

FOTO SP bezoekt buitenwegEind juni 2010 verscheen de ‘Visie Wijkontwikkeling Buytenwegh’. Deze visie werd opgesteld door de gemeente Zoetermeer en 3 woningbouwcorporaties. Het stuk beschrijft de onveiligheidsgevoelens van de bewoners, verloedering en rotzooi op straat, slechte staat van het groen, onvrede over (speel)plekken voor jongeren en kinderen en sociaal isolement. Uiteraard komt de visie ook met een aanpak van deze problemen. De SP wilde onderzoeken of na 7 jaar al enige verbetering zichtbaar is. Helaas komt de partij tot een treurige conclusie: mensen voelen zich nog steeds niet veilig in hun eigen wijk. “Hoewel niet iedereen zich onveilig op straat voelt, zijn er ook mensen die zelfs overdag niet graag de straat op gaan vanwege het lastig gevallen worden door rondhangende personen. Daarbij werden met name genoemd de voetgangers- en fietsersbrug over de Amerikaweg en het winkelcentrum zelf,” aldus de SP.

Stadsmarshall

De meeste mensen kennen ook de stadsmarshall in Buytenwegh niet. “De minderheid die wel op de hoogte is van het bestaan van de marshall, zegt geen verbeteringen te hebben ervaren op het terrein van veiligheid sinds de marshall er is. Andere minpunten met name in de laatste jaren in wijk zijn: de huren die onevenredig stijgen zonder dat daar enige verbetering van de woning tegenover staat, lawaaioverlast door buurtgenoten, slecht onderhoud van het groen, rotzooi op straat die uitnodigt tot meer troep verspreiden en het verdwijnen van de speelterreintjes voor kinderen uit de directe woonomgeving,” aldus de SP.

-advertenties-

-goede doel-