20220124 29050De gemeenteraad heeft maandagavond een stevig debat gevoerd over het verlengen van de noodopvang van statushouders en vluchtelingen in de voormalige Penitentiaire Inrichting in Zoetermeer. Uiteindelijk werd het voorstel aangenomen, mét twee amendementen.

De noodopvang van vluchtelingen en asielzoekers in de voormalige gevangenis wordt verlengd met twee jaar, tot februari 2025. Het aantal vaste opvangplaatsen blijft 500, waarbij de mix hetzelfde blijft: minimaal 50% statushouders en het resterende aantal
opvangplaatsen wordt ingezet voor evident kansrijke asielzoekers. Er worden geen Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV-ers) opgevangen, dit is te complex vanwege onderwijs, zorg/begeleiding en veiligheid.
Naast de vaste opvangplaatsen komt er ook een flexibele schil van 130 plaatsen voor crisisnoodopvang. Dit is kortdurende opvang voor asielzoekers waarvoor geen plaats is bij een AZC.
Juist dit laatste punt over crisisnoodopvang zorgde voor veel discussie in de raad. Juliette Meurs-Troch, fractievoorzitter Zoetermeer Vooruit: “De huidige bewoners in de PI zijn mensen die al een vergunning (status) hebben om in Nederland te blijven en wachten op een woning of mensen die al ver in de procedure zijn gevorderd en die hoogstwaarschijnlijk ook hun vergunning gaan krijgen. Deze mensen willen hier een bestaan opbouwen in tegenstelling tot de mensen die net het land in zijn gekomen en van wie het nog helemaal niet duidelijk is of ze hier terecht asiel hebben aangevraagd en of ze mogen blijven.”

 

Na een bijna twee-en-een-half uur durend debat nam de raad twee amendementen aan. Zo is nu afgesproken dat er na één jaar een tussentijdse evaluatie gehouden zal worden om te kijken hoe de situatie er voor staat. Ook gaat de Binnenbaan spreekuur op locatie houden om statushouders die werk zoeken te begeleiden.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-