20220330 29821Van de 39 raadsleden in de Zoetermeerse gemeenteraad, werden woensdagavond 30 maart 17 nieuwe gezichten geïnstalleerd. Vooral de zittende collegepartijen hebben hierbij fors ingeleverd en een groot deel van de stemmen ging dit jaar naar lokale partijen.

Alle 39 raadsleden legden, naar gelang hun voorkeur, de eed of belofte af om toe te treden tot de gemeenteraad 2022-2026. Burgemeester Bezuijen: “Met 17 raadsleden die vertrekken, 43% van de raad, vertrekt er een flinke brok ervaring. Gelukkig blijven er nog veel raadsleden met ervaring de komende vier jaar in de gemeenteraad.”

Na de installatie, de foto van de nieuwe gemeenteraad en de felicitaties over en weer, begon de raad aan de eerste taak: het duidingsdebat. Alle partijen kregen drie minuten de tijd om hun visie op de verkiezingen en de komende formatie te geven.

 

Duidingsdebat: lokaal belangrijk

De VVD mocht als grootste partij in de raad het duidingsdebat starten. Lisette Meijer, de nieuw benoemde fractievoorzitter van de Zoetermeerse VVD, benoemde dat de lokale partijen duidelijk veel steun hebben gekregen vanuit de kiezers. De VVD wil dan ook gaan voor een kleine compacte coalitie, met een mix tussen landelijke en lokale partijen.
Mariëtte van Leeuwen, LHN -zelf een lokale partij-, zou zelfs liefst minimaal de helft van de coalitiezetels naar lokale partijen zien gaan. Van Leeuwen: “Andere coalitiepartijen hebben fors ingeleverd, daarom is doorgaan met de huidige coalitiepartijen niet opportuun.”

Veel partijen noemden in hun duiding het belang van meer ruimte voor samenspel tussen coalitie en oppositie. Niet alles van tevoren helemaal vastleggen, maar ruimte voor debat en onderhandelingen. Jordy Boerboom, GroenLinks: “De raad is verdeelder dan ooit, de grootste partij is nog nooit zo klein geweest. Er zijn minimaal 5 partijen nodig voor een coalitie, wij gaan voor een andere verhouding tussen coalitie en oppositie dan de afgelopen 4 jaar. Met meer ruimte voor vrije onderwerpen.”

 20220330 29803  20220330 29807

Luisteren naar bewoners

Marijke van der Meer van Zó Zoetermeer: “Bewoners hebben laten zien niet blij te zijn met de besluiten van het zittend college, de collegepartijen hebben dan ook flink ingeleverd. Er is onvoldoende contact geweest met bewoners, dat moet nu anders.”
Het CDA verloor bij de verkiezingen twee zetels, volgens Ingeborg ter Laak komt dit ook voor een deel door het Afvalreferendum. Ter Laak: “De Nee-stem van het referendum zie je ook terug in de uitslag van de verkiezingen. De zittende coalitie moest zwaar inleveren en de partijen die tegen het afvalbeleid waren hebben goed gewonnen.”

De VVD neemt het voortouw in de formatie van de coalitie en heeft al met alle partijen voorgesprekken gehouden. Sander Dekker gaat nu aan de slag om een nieuwe coalitie te vormen. Jan Iedema: “Het zijn heel veel puzzelstukjes, die nu samen moeten komen, met heel veel verschillende mogelijkheden om de puzzel te leggen. Wij gaan voor een coalitie met een breed draagvlak en ruimte voor samenwerking.”

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-