illegaal vuurwerkWijkagenten hebben vrijdagavond naar aanleiding van een anonieme tip een woning in Buytenwegh doorzocht. Daar vonden zij in een slaapkamer 7 kilo zwaar illegaal vuurwerk, waaronder een aantal Super Cobra 6. Als dit was ontploft, was het leed niet te overzien.


Een 16-jarige jongen werd daarop in de woning aangehouden. Een gespecialiseerd bedrijf heeft vervolgens het illegale vuurwerk opgehaald en afgevoerd. De jongen zit nog vast en het onderzoek loopt.

De Cobra 6 is een staaf van zo'n vijftien centimeter, met daaraan een redelijk lange lont. Na het aansteken ontstaat er een klein vuurfonteintje, waarna het projectiel ontploft. In een Cobra 6 zit 73,50 gram flashkruit (ook wel flitskruid genoemd) in totaal. Voor de knal zit er nog 48,50 gram in, 25 gram vergaat dus tijdens het vuurfonteintje. Juist dat goedje maakt het illegaal. Flashkruit knalt harder, is explosiever dan gewoon buskruit, dat in bijvoorbeeld een rotje zit. Ze worden nogal eens vergeleken met een handgranaat die TNT bevat. Ze ontploffen beide met flinke schade tot gevolg.

Meld Misdaad Anoniem krijgt jaarlijks honderden meldingen over de opslag en handel van illegaal vuurwerk.
Dankzij deze tips worden duizenden kilo’s illegaal vuurwerk opgespoord.

 

Foto: Facebook Politie Zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-