Opening ArtLabs 29 10 2018Wethouder Paalvast opende maandag 29 oktober het eerste ArtLab in Palenstein. De kinderen bouwden een knikkerbaan van gerecycled materiaal, waarna de wethouder succesvol de knikker liet vallen in de symbolische bak vol talenten. Met de ArtLabs in Oosterheem en Palenstein brengt CKC & partners in samenwerking met de TalentenAcademie van Stichting Piëzo, kunst naar de wijken.

Zelf doen vergroot het zelfvertrouwen

In de ArtLabs gaan kinderen in 8 weken zo zelfstandig mogelijk een voorstelling of kunstwerk maken. Zo werken ze in Oosterheem toe naar een mini-musical. “De kinderen gaan zelf het verhaal bedenken, muziek maken en zingen. Ook de kostuums en het decor maken ze zelf. De kunstenaar-docenten zetten de kinderen in hun kracht en inspireren ze om iets te maken waar ze heel trots op zijn.”, aldus Anne Frieda, projectleider van de ArtLabs.


In Palenstein maken de kinderen een grote expositie over hun eigen wijk. Ze maken foto’s van hun favoriete plekjes in de wijk, gaan aan de slag met hout, klei en recycled materiaal, maken hun eigen stopmotionfilm en creëren samen een groot beeld voor hun wijk. Anne Frieda: “In de lessen ontdekken en creëren de kinderen met verschillende materialen en technieken hun beeld van de wijk. Ze leren op een andere manier naar hun leven kijken en werken daarbij samen met anderen. Door vanuit hun belevingswereld te vertrekken, ruimte te geven om zo veel mogelijk zelf te bedenken en te doen, wordt hun zelfvertrouwen vergroot.  De ArtLabs vormen een aanvulling op de Piezo TalentenAcademie, waar kinderen op maandag en woensdag leren over de talenten die in bepaalde beroepen nodig zijn. Het is zo gaaf om te merken dat de ArtLabs in deze wijken enthousiast worden ontvangen. Voor beide locaties hebben wij al een wachtlijst. We kijken nu al uit naar hun trotse gezichtjes tijdens het Talentenfeest op 17 december (Oosterheem) of 18 december (Palenstein) wanneer ze hun prachtige talenten aan iedereen laten zien.“

Voor iedereen

Susan Langeveld, directeur CKC & partners: “Voor kinderen waar kunst & cultuur niet vanzelfsprekend is, ontwikkelen wij in samenwerking met onze (maatschappelijke) partners, extra bijzondere activiteiten en programma’s. Daar is deze pilot in samenwerking met Stichting Piëzo een goed voorbeeld van. Hun netwerk en ervaring vanuit de Piëzo TalentenAcademie vormen een prachtige basis om met de ArtLabs op aan te sluiten en elkaar daarin te versterken”.

De ArtLabs zijn toegankelijk voor alle kinderen, met name zij die opgroeien in armoede zodat er een ontmoeting plaatsvindt van kinderen met verschillende achtergronden en thuissituaties. Susan Langeveld: “Kunst & cultuur leent zich nu eenmaal voor bijzondere ontmoetingen; je vindt elkaar op een gedeelde passie of interesse. De ArtLabs bieden wij heel bewust aan in de wijken, omdat deze aanpak in andere steden effectief blijkt te zijn. Helaas is deelname van kinderen met een ZoetermeerPas aan reguliere kunst en cultuuractiviteiten in Zoetermeer laag. Door ArtLabs in de wijken aan te bieden; op een veilige plek, dichtbij huis, willen we zo veel mogelijke belemmeringen voor cultuurparticipatie wegnemen en daardoor meer kinderen laten genieten van kunst- en cultuur.”

 

-advertenties-

-goede doel-