DSC 0183

Superdruk en gezellig was het tijdens de open dagen op vrijdag en zaterdag in het nieuwe stadhuis-Forum. En vrijwel uitsluitend positief de reacties van de bezoekers. Er waren  allerlei activiteiten georganiseerd zoals nep-trouwerijen, bezoeken aan de kamer van de burgemeester en rondleidingen langs de kunstwerken in het nieuwe Stadhuis. Zoetermeer Actief volgde een van de druk bezochte kunstrondleidingen onder leiding van wethouder Robin Paalvast (D66, cultuur).

“Zoetermeer heeft nu zijn eigen Rembrandt,” zei een trotse Paalvast terwijl hij op zijn lievelingskunstwerk ‘Zuccaia’ stond: het vrolijke, kleurrijke veld met oranje pompoenen van de Italiaanse kunstenaar Piero Gilardi (1942). Dit is te bewonderen onder een glasplaat op een centrale plek op de begane grond van het Stadhuis-Forum.

Floriade

In 1992 was het kunstwerk al op de Floriade in Zoetermeer te bewonderen. Behalve pompoenen zijn er ook courgettes, boomstammen en andere natuurelementen te zien. Het kunstwerk, dat van PUR-schuim en rubber is gemaakt, moest een ingrijpende restauratie van 75.000 euro ondergaan, wat tot veel discusssies in de gemeenteraad heeft geleid. Vooral de kinderen reageerden enthousiast. Ze kropen en liepen naar hartenlust over het pompoenveld.

DSC 0103Triple-E code: nieuw snufje

In het Stadhuis-Forum hangen en staan in totaal elf kunstwerken. Ze zijn niet allemaal voor het publiek te zien, omdat de werkruimtes voor het publiek niet toegankelijk zijn. Heel leuk is de app waarmee je meer informatie over de kunstwerken kunt oproepen, soms ook met bewegende beelden. Deze app heet Triple-E Augmented Reality en hij kan onder deze naam gedownload worden in de Play-Store of App-store. Als dit gedaan is, kan het kunstwerk worden gescand door de telefoon naar het kunstwerk te richten. Als de scan voltooid is, kan de aanvullende informatie bekeken worden.

Heden en verleden

Het meest omvangrijke kunstwerk is het uit negen glaspanelen bestaande kunstwerk ‘De Ontmoeting’ van Maree Blok (1959) en Bas Lugthart ( 1955). De raadszaal is door een aantal van deze panelen omgeven. Bijzonder is dat het kunstwerk door de transparantie van het glas heden en verleden van Zoetermeer met elkaar combineert. Op gebrandschilderd glas zijn levensgrote afbeeldingen van Zoetermeerders, inwoners uit vroeger tijden te zien. Bijvoorbeeld de eerste fotograaf van Zoetermeer, P.W.L. Numan. Op een glaspaneel poseert hij zelf met zijn fiets rond 1916 voor zijn eigen winkel in de Dorpsstraat 11.

Zoetermeerse kunstenaar

Tijdens de rondleiding was ook een echte Zoetermeerse kunstenaar, Marus van der Made (1944) aanwezig. Hij legde zijn eigen kunstwerk, de H-structuur uit. Dit strak vormgegeven kunstwerk met neon, dat de hoofdwegenstructuur van de stad weergeeft, is bij veel Zoetermeerders bekend. “Groen staat voor het verleden, blauw voor de toekomst,” legde de kunstenaar uit. Het werk hing jarenlang in de hal van het stadhuis aan de Markt 10. 

Man die vuur geeft

Niet over het hoofd te zien is, prominent in de ingang van het Stadhuis-Forum aan het Stadhuisplein, het glanzend gepolijste bronzen beeld van de Belg Jan Fabre (1958). Hij heeft zichzelf uitgebeeld met zijn hoofd onder een regenjas ter bescherming van zijn aansteker, waarmee hij het vuur van de inspiratie wil doorgeven. Het is niet, zoals sommige mensen denken, een man die een vuurtje geeft, stelt de gemeente met nadruk. Apart is dat de sokkel van het beeld, die er normaal altijd onderstaat, naast het beeld is geplaatst. De kunstenaar is van zijn verheven sokkel afgestapt. Het beeld stond eerder in het Burgemeester Hoekstrapark in Rokkeveen, bij het stadsmuseum en in het gebouw van de gemeente aan de Markt 10.

Kleine trouwzaal

Een kunstwerk waar ook veel Zoetermeerders mee te maken krijgen, is het kleurrijke mozaiek ‘Paradijs op aarde’ van Theo Elfrink ( 1923) in de kleine trouwzaal op de eerste verdieping. De voorstelling is rond 1970 gemaakt en opgebouwd uit honderden stukjes keramiek. Hij heeft lange tijd in de Beatrixschool gehangen. Het heeft met veel geel, blauw en rood een hele vrolijke uitstraling. Een ander grijs vlak in de trouwkamer moet nog worden opgevuld.

Aan het einde van de rondleiding pareerde de wethouder sommige mopperende Zoetermeerders, die vinden dat kunst alleen maar geld kost. “In het nieuwe stadhuis-Forum zien we dat kunst en een mooi gebouw heel goed samengaan. Het is een verrijking waar iedereen nu van kan genieten,” aldus een blije Paalvast.

Meer weten over de kunst in Zoetermeer? Op www.zoetermeer.nl/catalogus staan meer dan 200 kunstwerken die in de stad staan.

Tekst Christa van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-