eindexamenDe examens gaan hun tweede week in. Veel leerlingen zitten hard te studeren voor het volgende examen of zwoegen boven een blaadje met vragen. De Telegraaf kopte maandag 14 mei dat het eindexamen dit jaar een slagveld zou worden. Wat is er nu precies veranderd in het examen 2012 ten opzichte van de vorige jaren?

Een examenjaar op middelbare scholen wordt gevuld met een schoolexamen (SE) en een centraal examen (CE) in mei. Het schoolexamen wordt door de school zelf ingevuld. Leerlingen in het VWO krijgen bijvoorbeeld voor het vak Nederlands een schrijfopdracht, een literatuurtoets en een mondelinge overhoring van gelezen boeken. Dit is conform de eisen die het Ministerie van Onderwijs stelt aan wat een Vwo-leerling aan het einde van het VWO moet kunnen en kennen. Het Centraal Examen is voor iedere leerling van elk onderwijstype gelijk. In mei zitten al die leerlingen dus te zweten om hun examen zo goed mogelijk af te ronden.

Vroeger was het zo dat je cijfers behaald op het CE mocht compenseren met de cijfers van het SE. Als je dus voor je schoolexamen gemiddeld een 7 had gehaald bij Nederlands, dan mocht je in het Centraal examen een 4 halen voor je leesvaardigheid en je samenvatting. Gemiddeld haalde je dan als eindcijfer een 5,5 en dat was voldoende om te slagen voor het vak Nederlands. Vanaf dit schooljaar zijn er nieuwe eisen opgesteld om te kunnen slagen voor het examen.

Stel: een leerling van het VWO doet examen in zeven vakken, te weten: Nederlands, Engels, Wiskunde, Economie, Frans, Duits en Geschiedenis. Hij haalt voor die vakken op het CE de volgende cijfers: Nederlands, 6,3; Frans, 6,6; Duits, 5,9; Engels, 5,1; Wiskunde, 3,9; Economie, 4,2 en Geschiedenis, 6,4. Deze leerling heeft voor zijn CE gemiddeld een 5,49 gehaald. Dit betekent dat hij helaas is gezakt. Bij een 5,49 gemiddeld voor de zeven vakken is de leerling gezakt, hoe goed hij zijn schoolexamen ook gemaakt heeft.

Daarnaast moet een leerling nog aan andere eisen voldoen. Hij moet minimaal een voldoende hebben voor de vakken lichamelijke opvoeding en culturele en kunstzinnige opvoeding.

De laatste eis is dat de leerling is geslaagd als hij voor zijn totale examen (CE en SE samen, gedeeld door 2):

  • Een 6 of hoger heeft voor al zijn vakken;
  • Of één eindcijfer is een 5 en alle andere eindcijfers zijn 6 of hoger;
  • Of één eindcijfer is een 4 en de andere eindcijfers zijn 6 of hoger en het gemiddelde van de eindcijfers 6,0 of hoger;
  • Of twee eindcijfers zijn een 5, of een 4 en een 5, met de overige eindcijfers een 6,0 of hoger;
  • Geen enkel cijfer is een 3 of lager.

Zelfs als de leerling uit het voorbeeld aan de laatste eis voor zijn cijfers voldoet, dan zal hij nog steeds  gezakt zijn vanwege het gemiddelde van zijn cijfers op het centraal examen.

Heeft de Telegraaf gelijk? Wordt dit jaar een slagveld voor de eindexamenleerlingen? De leerlingen in de eindexamenjaren zijn over het algemeen goed getraind het examen in gegaan en weten wat ervan hen verwacht wordt. Op 14 juni is de uitslag bekend. We zullen dus moeten afwachten hoe het eindexamen uitpakt.

 

Tekst: Martha Pelkman

-advertenties-

-goede doel-