Kruiken SMZHet Stadsmuseum Zoetermeer besteedt in een speciaal Verzamelkabinet aandacht aan bijzondere verzamelingen. Tot en met 27 augustus 2017 is het Verzamelkabinet ingericht als Kruiken-kabinet met een selectie uit de verzameling van Trix Bregman.


Het is bijna niet voor te stellen met dit warme weer, maar af en toe zijn we heel blij met een lekkere warme kruik. En dat zijn we al eeuwen. De verzameling van Trix Bregman toont dat kruiken heel divers van vorm, materiaal en gebruik zijn. In het Verzamelkabinet toont ze bijzondere kruiken, bijvoorbeeld de halfronde buik-kruiken die speciaal gebruikt werden om in een rijtuig het bovenlichaam te verwarmen of de kruiken met ventiel tegen het barsten.

Trix Bregman vertelt: “Het is allemaal begonnen met die ene kruik die ik mee kreeg uit mijn ouderlijk huis. Dan loop je bij de kringloopwinkel en daar staat een kruik die iets groter is, dat is leuk. Op de volgende rommelmarkt vind je een kruik met een andere dop. Dan is het hek van de dam en ben je besmet met het verzamelvirus. Overal zie je andere kruiken, grote, kleine, beddenkruiken, voetenstoofjes die mee gingen naar bijvoorbeeld de kerk, babykruikjes, geverfde en geëmailleerde kruiken en nog meer. Voor je het weet heb je er ruim 200, allemaal verschillend. Om dit aantal bij elkaar te krijgen, hebben mijn man en ik heel veel rommelmarkten en verzamelbeurzen in het land bezocht.”


De kruiken zijn tot en met 27 augustus in het Verzamelkabinet in het Stadsmuseum Zoetermeer te bewonderen.

Heeft u ook een bijzondere verzameling die u wilt exposeren in het Verzamelkabinet? Meldt u aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-