rechtswinkel vrijwilligersJe recht niet gekregen? Vragen over juridische zaken? De Rechtswinkel Zoetermeer staat mensen bij met allerlei juridische vragen en problemen. Elke maand plaatsen we op Zoetermeer Actief een column van de Rechtswinkel, deze week over Bankrekening kwijt. Wat nu?

 

Paul had via Snapchat een jongen leren kennen, die hem had gevraagd of hij even € 1600 op z’n rekening kon stallen. Dat geld hoefde er niet lang op te staan, want direct na de storting zouden ze het samen met de pinpas van Paul er weer afhalen.
Nou, dat leek Paul wel wat. Hij zou er € 100 voor krijgen. Alleen de bank van Paul was minder enthousiast. Die beschouwde dit als witwassen en beëindigde de rekening.


Niemand staat er echt bij stil, maar zonder bankrekening kun je geen inkomsten als loon, pensioen, uitkering en/of toeslagen ontvangen, geen geld opnemen bij de geldautomaat, niet pinnen bij verkooppunten en geen rekeningen betalen.


Daarom kan een bank een rekening niet zomaar opzeggen. Banken hebben een bijzondere zorgplicht. Die staat in de Algemene Bankvoorwaarden, die iedere bank hanteert. Die zorgplicht houdt in dat een opzegging alleen mogelijk is bij een voldoende zwaarwegende grond. Bijvoorbeeld fraude of witwassen De bank mag de rekening niet opzeggen, indien die opzegging ‘naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is’.


Ben je het niet eens met de opzegging, dan kun je een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Het Kifid weegt onder andere mee of je bij een andere bank terecht kunt om een rekening te openen. Is dat niet het geval, dan kun je een beroep doen op de basisbankrekening.


Dankzij Europese wetgeving is het recht op een (basis)betaalrekening voor veel consumenten sinds 2016 wettelijk geregeld. De basisbankrekening is bedoeld om diegenen in de samenleving die om wat voor reden dan ook niet over een betaalrekening konden beschikken, daar alsnog toegang toe te bieden. Dus ook als iemand bijvoorbeeld schulden heeft of dakloos is. Om voor zo’n rekening in aanmerking te komen, moet de aanvrager 18 jaar of ouder zijn, in Nederland wonen en zich kunnen identificeren met een geldig Nederlands paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenidentiteitsbewijs. Een aanvraag moet je indienen bij de bank waar je voor het laatst klant was.


Oh ja, en Paul? Die heeft z’n € 100 nooit ontvangen.


Heeft u vragen over het verplicht opnemen van vakantiedagen? Kom dan naar het spreekuur van de Rechtswinkel Zoetermeer. Wij proberen u dan verder te helpen met een gratis juridisch advies. Vanwege de corona-crisis kan je voor een bezoek aan het spreekuur een e-mailsturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het spreekuur is wekelijks op vrijdagavond in het Stadhuis-Forum vanaf 19:30 uur.

De Rechtswinkel Zoetermeer geeft eerste hulp bij juridische vragen en problemen. De rechtswinkeliers zijn afgestudeerde juristen, zij werken vrijwillig bij de rechtswinkel. Zij kunnen advies geven en praktische tips, maar voeren geen procedures.

-advertenties-

-goede doel-