rechtswinkel vrijwilligersJe recht niet gekregen? Vragen over juridische zaken? De Rechtswinkel Zoetermeer staat mensen bij met allerlei juridische vragen en problemen. Elke maand plaatsen we op Zoetermeer Actief een column van de Rechtswinkel, deze week over verplichte vakantiedagen.

Het kabinet raadt af om naar het buitenland op vakantie te gaan en in Nederland zelf worden steeds meer beperkende maatregelen genomen tegen verspreiding van corona. De corona-crisis kan er voor zorgen dat jij aankomende winter minder of geen vakantiedagen wil opnemen. Kan een werkgever jou als werknemer verplichten om vakantiedagen op te nemen?


Uitgangspunt is dat de werknemer de vakantiedagen naar eigen inzicht kan opnemen zolang dit de bedrijfsvoering niet te veel bemoeilijkt. Een werkgever kan u in principe alleen verplichten om vakantiedagen op te nemen als dit vooraf ergens is vastgelegd. U kunt dit nakijken in uw arbeidsovereenkomst, de cao en een bedrijfsreglement. Ook kan de ondernemingsraad van een bedrijf afspraken hebben gemaakt over het opnemen van vakantiedagen. Zijn er geen schriftelijke afspraken over verplichte vakantiedagen? Dan kan de werkgever u in principe niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Let wel: als u uw vakantiedagen niet gebruikt, kunnen deze wel komen te vervallen. Werkgever is verplicht om u voor het vervallen van vakantiedagen tijdig te waarschuwen.


Maar wat als een werkgever minder of zelfs geen werk heeft, kan hij u dan verplichten om vakantiedagen op te nemen? Er kunnen zwaarwegende belangen zijn waardoor voor werkgever het recht ontstaat om eenzijdig een wijziging door te voeren en u te verplichten tot het opnemen van een (aantal) vakantiedagen. De eerste uitspraken van lokale rechters wijzen er echter niet op dat het wegvallen van werk door corona, voldoende reden is om werknemers te kunnen verplichten om vakantiedagen op te nemen. Geheel duidelijk is het echter nog niet omdat er nog maar enkele uitspraken door de rechter over dit onderwerp zijn gedaan. Als jouw werkgever weinig werk heeft vanwege de corona-crisis en jou wil verplichten om vakantiedagen op te nemen, kan het daarom praktisch zijn om met werkgever in gesprek te gaan en te proberen om samen afspraken te maken.


Heeft u vragen over het verplicht opnemen van vakantiedagen? Kom dan naar het spreekuur van de Rechtswinkel Zoetermeer. Wij proberen u dan verder te helpen met een gratis juridisch advies.


Vanwege de corona-crisis kan je voor een bezoek aan het spreekuur een e-mailsturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het spreekuur is wekelijks op vrijdagavond in het Stadhuis-Forum vanaf 19:30 uur.

De Rechtswinkel Zoetermeer geeft eerste hulp bij juridische vragen en problemen. De rechtswinkeliers zijn afgestudeerde juristen, zij werken vrijwillig bij de rechtswinkel. Zij kunnen advies geven en praktische tips, maar voeren geen procedures.

-advertenties-

-goede doel-