DSC01657a wNadat de eerste herfstmaand september vooral zomerse trekken had, bracht oktober ons onvervalst herfstweer. De zon verschool zich vaak achter dikke wolken waaruit dikwijls ook overvloedige regen viel.

Na een aangenaam slot van september begon oktober meteen vanaf de eerste dag vanuit een heel ander vaatje te tappen. De eerste anderhalve week regende het vrijwel elke dag en zakte de temperatuur flink. Dat lage temperatuurniveau hield de eerste drie weken aan. Op een enkele dag na haalden we in die periode niet eens meer de 15 graden hoewel het rond van het midden van de maand opklaarde en droger en wat zonniger werd. Maar vooral in de laatste week gingen de hemelsluizen weer flink open en keken we meestal opnieuw tegen dikke wolken aan.

 DSC01643a w  DSC01643a w

Nauwelijks zon en heel veel regen

In de maand dat we op de wintertijd overschakelen neemt de hoeveelheid zon zienderogen af maar oktober legde daar nog een flinke schep bovenop. In de 21e eeuw was tot dusver geen enkele oktober zo somber als afgelopen maand. Er viel in Zoetermeer ongeveer tweemaal zoveel regen als normaal en dan kun je de voorbije wijnmaand gerust als ‘erg nat’ bestempelen. Hoewel er nauwelijks mooie weerdagen waren was oktober toch een tikkeltje aan de warme kant.

Tekenend voor het veelal grijze weer zonder warme dagen was ook dat het kwik slechts op één dag nipt de 20 graden haalde in onze stad en dat niet eens overal in Zoetermeer. Door de vele bewolking waren de nachten niet koud en bleef de temperatuur in onze regio s ‘nachts ver van het vriespunt. Hoewel de wind af en toe flink uithaalde hadden we hier geen storm.

 DSC01643a w  DSC01696a w

November begint onstuimig maar komt daarna tot rust

Het ziet ernaar uit dat het weerbeeld er binnenkort heel anders gaat uitzien dan dat van oktober. Na de eerste paar novemberdagen lijken hogedrukgebieden het heft in handen nemen en die gaan droog en zonniger weer brengen. Wel zakt de temperatuur een stuk. Maar de eerste dagen moeten we nog wel veel wind en wat regen verstouwen. Helemaal bijzonder is daarbij dat op maandag de 2e een harde zuidenwind warme lucht gaat invoeren van bijna 20 graden! Maar vanaf medio aanstaande week wordt het eindelijk beter!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-