DSC01443a wJuni en juli brachten aardig zomerweer, maar geen bijzondere hitte. Dus was het wachten op wat augustus zou brengen. En die pakte uit met een spectaculaire reeks tropische (30+) dagen. Nu hebben we alweer drie jaar achtereen unieke weerrecords te pakken.

2018 bracht de warmste zomer ooit, 2019 de eerste 40+ dag in ons land, en 2020 dus een recordlange tropische hittereeks. De voorbije korenmaand begon relatief koel maar na een paar dagen begon de zon voluit te schijnen en werd het elke dag warmer. Op 5 augustus hadden we in onze regio de eerste zomerse dag (25+) te pakken en de dag erna werd het meteen 30+. Daarna volgden in Zoetermeer nog 6 tropische dagen op rij wat dus volstrekt uniek is. Het kwik piekte op de 8e toen het in en rond onze stad ongeveer 34 graden werd.

En vooruit nog een paar warmtefeitjes. Ten eerste is er nog nooit in ons land (en ook in Zoetermeer dus) een periode van 10 dagen warmer geweest dan nu (pakweg tussen 7 en 16 augustus). En de officiële hittegolf duurde in onze stad 12 dagen en ook dat was in augustus nog nooit vertoond. Tot slot: augustus scoorde in onze regio in totaal maar liefst 17 zomerse dagen (waarvan er dus 7 tropisch waren).

DSC01421a w DSC01428a w

Augustus was behalve erg warm ook zonnig en nat

DSC01448a wDe voorbije korenmaand is ook erg zonnig geworden wat vooral te danken was aan het eerste deel toen met name tijdens de hittegolf de koperen ploert dagen achtereen ook voluit de landerijen en gewassen teisterde. Daardoor begonnen ook in onze regio droogteproblemen weer de kop op te steken. Maar op de 15e luidde een eerste felle (onweer)bui met stortregen een periode van grote nattigheid in. Op de 26 woedde er een heuse zomerstorm langs de kust; in onze stad werd net geen stormkracht behaald.

Tegelijkertijd begon de hittegolf af te lopen en op een paar zomerse dagen rond de 20e na, werd het steeds koeler. De laatste augustusdagen haalden we zelfs de 20 graden niet meer en regende het regelmatig. Per saldo gaat augustus als nat de boeken in want er viel ongeveer anderhalf maal zoveel als normaal het geval is. Ondanks het koele begin én eind van de maand was de voorbije korenmaand extreem warm; zij was net niet de warmste augustusmaand ooit.

 

September begint rustig met gematigde temperaturen

De eerste herfstmaand begint met kalm weer, nu en dan zon en maximumtemperaturen onder de 20 graden wat iets te koel is voor de tijd van het jaar. Donderdag gaat het hoogstwaarschijnlijk regenen en vrijdag ook. Misschien gaat september zich nog als extra (na)zomermaand gaat ontpoppen maar dat zal in de eerste week nog niet het geval zijn.

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-