DSC01052a wNa een recordzonnig voorjaar en een warme junimaand bracht juli grotendeels matig zomerweer. Zo haalden we op ongeveer de helft van het aantal julidagen niet eens de 20 graden. Dat zijn we van juli na de grote hitte in vooral 2018 en 2019 niet meer gewend!

Het grootste deel van de voorbije hooimaand hadden we te maken met een westelijke stroming tussen enerzijds depressies ten (noord)westen en hogedruk ten zuid(west)en van ons land. Daarmee werd polaire en soms zelfs lucht van arctische oorsprong aangevoerd. Deze koele lucht drukte bij ons de temperatuur maar voorzag ons ook vaak van prachtige en transparante Hollandse luchten. Daarbij speelde de wind regelmatig pittig op. Af en toe kreeg hogedruk de overhand en kenden we kortstondige warmere periodes, vooral in de tweede helft van de maand.

 

Nauwelijks zomerse dagen

Het zag er zelfs lange tijd naar uit dat we in Zoetermeer niet één zomerse dag zouden scoren en dat komt, zeker in ons warmer wordende klimaat, nauwelijks meer voor. Maar op de valreep lukte dat toch toen we op de 27e net de grens van 25 graden passeerden, gevolgd door een tweede zomerse dag op de 30e. En als klapstuk kwam er nog een tropische (maximum ruim 32 graden) slotdag bij waarmee juli haar koele blazoen nog wat oppoetste. Per saldo verdient juli het predicaat koel.

 DSC01064a w  DSC01083a w  DSC01094a w

Juli was verder ‘normaal’

Na een erg somber begin werd het in de loop van de maand gaandeweg steeds zonniger. Al met al sprokkelden we ongeveer het normale aantal zonne-uren voor juli bijeen. Regenen deed het op de helft van het aantal dagen maar echte (tropische) hoosbuien bleven uit. Dat deed de natuur goed en daarmee lijkt na het extreem droge voorjaar voor de rest van 2020 het gevaar van droogte in onze regio afgewend. In Zoetermeer viel uiteindelijk ongeveer de normale hoeveelheid regen voor de hooimaand.

 

Augustus start weer wisselvallig

Sinds de supermooie lente is het wachten op een wat langere periode met droog en zonnig weer. Op korte termijn zit dat er niet in. Dit weekend en in het begin van aanstaande week komen we namelijk weer in de greep van koele, instabiele oceaanlucht met flinke kans op enkele buien. Maar als de weerkaarten ons niet bedriegen krijgen we daarna toch een wat langere zomerse periode! Duimen maar!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-