rechtswinkel vrijwilligersJe recht niet gekregen? Vragen over juridische zaken? De Rechtswinkel Zoetermeer staat mensen bij met allerlei juridische vragen en problemen. Elke maand plaatsen we op Zoetermeer Actief een column van de Rechtswinkel, deze week over ontslagbescherming.

Schijnzelfstandigheid

Mijn werkgever heeft mijn contract opgezegd. Binnen een maand sta ik op straat. Heb ik dan helemaal geen ontslagbescherming?

Van de totale Nederlandse bevolking hebben 9,0 miljoen mensen betaald werk. De meeste van die mensen zijn werknemer en hebben een arbeidsovereenkomst. Maar veel mensen werken tegenwoordig als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Een zzp’er heeft geen arbeidsovereenkomst, maar werkt op basis van een opdracht.

Het verschil tussen een werknemer of een zzp’er is in de praktijk lang niet altijd even makkelijk vast te stellen. Schijnzelfstandigheid heet dat. En het verschil maakt nogal wat uit: een zzp’er heeft geen ontslagbescherming bij de rechter of UWV en krijgt geen ontslagvergoeding.

Dat ondervond de heer P., die zich meldde op het spreekuur van de rechtswinkel. Veertien jaar had hij bij hetzelfde bedrijf gewerkt. Altijd met veel plezier, hoewel er de laatste tijd wel wat strubbelingen waren geweest. Die waren voor zijn werkgever blijkbaar reden geweest om het contract binnen een maand te beëindigen. De werkgever vond dat de heer P. al die tijd als zzp’er had gewerkt.

De heer P. heeft dus een groot belang om het ontslag bij de rechter aan te vechten. Waar kijkt de rechter onder andere naar om het verschil te bepalen?

  • Kan een werkgever eenzijdig de contractvoorwaarden dicteren in een standaardovereenkomst?
  • Kan iemand zich tijdens ziekte of vakantie niet makkelijk laten vervangen?
  • Oefent de werkgever toezicht uit op de inhoud van de werkzaamheden?
  • Is iemand voor zijn inkomen volledig afhankelijk van het bedrijf (zijn er geen andere opdrachtgevers)?
  • Heeft iemand binnen een bedrijf een eigen werkplek met bureau, telefoon en laptop?
  • Kan vakantie alleen in overleg en na toestemming van de directie worden opgenomen?
  • Worden cursussen door het bedrijf betaald?

Beantwoordt u alle vragen met ‘ja’, dan is de kans groot dat de rechter u als werknemer zal aanmerken.

 

Heeft u vragen over ontslagbescherming? Kom dan naar het spreekuur van de Rechtswinkel Zoetermeer. Wij proberen u dan verder te helpen met een gratis juridisch advies.
Het spreekuur is wekelijks op vrijdagavond in het Stadhuis-Forum vanaf 19:30 uur. U kunt binnenlopen tot 20:00 uur. De rechtswinkel sluit als iedereen is geholpen. 

De Rechtswinkel Zoetermeer geeft eerste hulp bij juridische vragen en problemen. De rechtswinkeliers zijn afgestudeerde juristen, zij werken vrijwillig bij de rechtswinkel. Zij kunnen advies geven en praktische tips, maar voeren geen procedures.

-advertenties-

-goede doel-