20140909-27309

Wethouders van Leeuwen en Vugs maken zich sterk voor de zorg

De wethouders Mariëtte van Leeuwen (onder andere jeugdzorg) en haar collega Isabelle Vugs (onder andere zorg) staan de komende maanden voor een grote klus: de WMO decentralisaties. In het nieuwe stelsel, dat in januari 2015 in gaat, verhuist de uitvoering van de WMO (thuiszorg) maar ook de jeugdzorg van het Rijk naar de gemeente. De veranderingen worden al geruime tijd voorbereid en de wethouders zijn optimistisch: het zal niet altijd makkelijk gaan, maar ook onder de nieuwe zorgwet blijft de kwaliteit van de zorg voorop staan. Wethouder Vugs: “We zorgen ervoor dat er niemand door het ijs zakt”. Wethouder van Leeuwen vult aan: “Als we moeten kiezen tussen hoger onkruid of de zorg voor mensen dan is die keus snel gemaakt, mensen laten we niet vallen.”

De wethouders zien ook voordelen in het nieuwe beleid. Doordat de verantwoordelijkheid bij de gemeente ligt vallen er een aantal –kostbare- tussenschijven weg. Ook is er een beter overzicht en meer mogelijkheden voor samenwerking tussen de verschillende hulpverleners. De wethouders willen de komende jaren vooral inzetten op preventie, om te voorkomen dat problemen verergeren. Lichtere zorg en ondersteuning kan voorkomen dat op een later moment zwaardere zorg moet worden ingezet. Maatwerk is het woord dat hierbij steeds terugkomt. Mensen die zorg nodig hebben worden uitgenodigd voor een zogenoemd ‘keukentafel’ gesprek, waarin wordt gekeken wat mensen nog zelf kunnen doen. Is er een vangnet waarop iemand een beroep kan doen? Maatwerk moet er voor zorgen dat precies die zorg wordt geboden die nodig is.

Worden buren dan straks verplicht om hun hulpbehoevende buurvrouw uit bed te halen en te wassen? “Zeker niet!”, reageren beide wethouders, “lichamelijke hulp en verzorging valt onder de zorgverzekering en wordt nog steeds door professionals gedaan. Er moet ook zeker een vertrouwensband zijn met de mantelzorgers, maar er wordt wel meer gekeken naar wat wél mogelijk is.”

“Het huishoudboekje van Zoetermeer is financieel goed op orde”, aldus Mariëtte, “er zijn reserves en ook de begroting voor de WMO hebben we rond kunnen krijgen”. Veranderingen kosten altijd veel geld om in gang te zetten, de eerste jaren zal er dan waarschijnlijk ook meer geld naar de zorg moeten. Op dit moment is er 1,5 miljoen tekort voor de jeugdzorg, maar dit kan binnen de begroting worden opgelost.

De wethouders zien ook de nadelen van de veranderingen, die in wezen toch een bezuinigingsmaatregel is. Ouderen worden bijvoorbeeld gestimuleerd zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, dit heeft tot gevolg dat er op termijn minder mensen in verzorgingstehuis wonen. Sluiting van verzorgingstehuizen is dan onvermijdelijk. Mariëtte van Leeuwen: “In het nieuwe stelsel zullen ongetwijfeld problemen en moeilijkheden voorkomen, maar die zijn er in het huidige systeem óók!”

De komende maanden wordt in de gemeenteraad over het voorstel gesproken. Voor 1 november moeten de beleidsplannen worden vastgesteld door de raad.

-advertenties-

-goede doel-