Acht derdejaars studenten van Beeldende Kunst tonen hun meest recente werk in de BaZtille, kunstcentrum en broedplaats te Zoetermeer. Ze worden hierin bijgestaan door twee curatoren. De expositie is een momentopname, net voor het eindexamenjaar. Daarom heet de tentoonstelling ‘We are here’.

Kooien met gesmolten suiker, installaties van video en/ of fotografie, figuratieve en abstracte schilderijen, monumentale papieren knipsels van een meter of vier, tekeningen en grafiek; het belooft een spannend geheel te worden.

De officiële opening wordt zaterdag 10 mei verricht door Hans Haring, wethouder cultuur van Zoetermeer. Speciale gast is filosoof Fons Elders, emeritus hoogleraar, die een lezing zal houden over ‘het schone en het sublieme’. Men kan deelnemen aan een barbecue en genieten van het optreden van de jonge Haagse band The Bohemes.

Ana Rocha Dawn Marie mak
Ana Rocha Dawn-Marie Mak

          

Bjorn de Boer laat grafisch werk en schilderijen zien. In zijn werk houdt hij zich bezig met vrijheid en regels en de interactie hiertussen. Zijn linosneden zijn korte verhalen in zes plaatjes waarbij niet alleen de verhaaltjes een zoektocht zijn naar vrijheid, maar ook de manier hoe ze gesneden zijn. De schilderijen tonen een serie van zijn vrienden gevangen in hun eigen omgeving. Deze omgeving is geabstraheerd en contrasteert met de vrijere, realistischer geschilderde personen.

Victor Breton van Groll is schilder en maakt gebruik van objets trouvés. Als drager voor zijn schilderijen gebruikt hij veelal gevonden hout. Vervolgens beschadigt hij dit door het bijvoorbeeld te breken en tenslotte brengt hij met verf een compositie aan. Door gebruikt te maken van het oude, het eerder, tracht Victor een nieuwe esthetiek te laten ontstaan.

Daarnaast beschildert hij gevonden voorwerpen, legt deze vervolgens als een soort zin van woorden aan elkaar en presenteert ze op een ruimtelijke manier.

Willemijn Holthuis onderzoekt in haar werk paradoxen. Ze maakt abstracte en figuratieve schilderijen van werelden en objecten die op zichzelf staan, maar toch ook onmogelijk zijn, … of niet.

Laurine Houtman maakt werk waarin er altijd een spanning tussen zoetigheid en schoonheid aan de ene kant en onderliggende negatieve krachten, zoals frustratie, lamlendigheid en benauwdheid aan de andere kant. In haar werk maakt zij gebruik van mierzoete materialen (zoals karamel, zuurtjes, suikerspin en zuurstokken), die het contrast uitdrukken tussen deze zoet(ig)heid enerzijds, maar ook ingaan op de plakkerigheid en de bijna verstikkende, weeïge geur ervan anderzijds. Kortom, werk dat eigenlijk te zoet is om waar te zijn.

José Krijnen raakt steeds meer geïnteresseerd in patronen, sjablonen en silhouetten om haar gevoelens en gedachten uit te drukken. Zoals je als kind kijkt naar de schaduwen op het plafond of de figuren die zich lijken te verstoppen in het gordijn. Het spel met contrasten, de werking van lichtval, open en dicht opent de magische ogen van het kind. José presenteert een aantal foto’s - sfeertekeningen - uit Xiamen, China. Daarnaast zal ze op de locatie zelf een monumentaal knipsel maken.

Dawn-Marie Mak’s werk bestaat uit houtskooltekeningen met als thema herinneringen en identiteit. Ze interpreteert en her bewerkt beelden uit persoonlijke foto’s. Op deze wijze creëert ze werelden tussen de werkelijkheid en de realiteit. Een herinnering is geen bevroren moment in het verleden maar eerder een bewegend beeld dat we continue bijstellen. Deze ambiguïteit is een belangrijk element in haar werk.

Ana Rocha is gefascineerd door gebouwde en ongebouwde werelden, hun onzichtbare lagen en surreële dimensies. Het werk (tekeningen, foto’s en (film)installaties) confronteert de toeschouwer met fantasieën, illusies en aangepaste werkelijkheden.

Charlotte van Winden gebruikt zichzelf als uitgangspunt om situaties, die zij uit observaties van het dagelijks leven haalt, te verbeelden. Haar eigen lichaam wordt voortdurend gepresenteerd en dit doet zij om dichtbij haar eigen interpretatie te blijven. Haar geënsceneerde fotowerken en driedimensionale installaties spreken dezelfde taal die is afgekeken van haar eigen leefomgeving: geen grote sensatie of surrealistische verbeelding, maar dagelijkse ‘gewone’ dingen die uit de maatschappij anno 2014 als een sociaal-cultureel patroon worden ervaren.

Informatie

Opening: 10 mei – 16.00 uur

Openingstijden: Zondag 13.00 - 17.00 uur (rondleidingen door de kunstenaars)

Adres: Ateliers BaZtille, Rokkeveenseweg 46c, 2712 XZ Zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-