Engelandlaan 270 Ypsilon wordt Sea TowerEr zijn veel nieuwbouw projecten voor woningen in Zoetermeer op dit moment maar in welk stadium bevinden ze zich? Een groot deel van de projecten betreft de bouw van koopwoningen, een kleiner gedeelte omvat de bouw van huurwoningen. Hieronder vallen middenhuur en sociale huurwoningen.

Over sociale huur wordt gesproken als de huur van een woning onder de gestelde huurliberatiegrens van € 720,-* valt. Deze woningen zijn specifiek gericht op mensen met een laag inkomen. In Zoetermeer is de vraag naar deze woningen hoog. Volgens een -door de gezamenlijke woningbouwverenigingen- ingezonden document aan de gemeente ligt het percentage sociale huurwoningen in Zoetermeer laag in vergelijking met de omliggende regio’s.

Aan de Engelandlaan staat al enige tijd het project Sea Tower in de planning. Het voormalig kantoorgebouw Ypsilon zou gesloopt worden en 140 appartementen in de sociale en middenhuur sector zouden gebouwd worden. De verwachte datum van sloop stond gepland in het laatste kwartaal van 2019. Daarnaast zou een complex van De Goede Woning gebouwd worden met 85 appartementen in de sociale huursector. De gebouwen zouden gezamenlijk gebruik maken van een WKO-systeem (warmte-koude opslag tbv duurzame energie).

In het verslag van de raadsvergadering van 12 oktober 2020 wordt aan het project aan de Engelandlaan gerefereerd. De gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft het plan van de projectontwikkelaar afgekeurd en dit betekent dat er een nieuw plan gemaakt moet worden. De projectontwikkelaar en de gemeente zijn met elkaar in overleg. Het is op dit moment niet bekend wanneer er gestart kan worden met de bouw van de (in totaal) 225 appartementen.

 

Op onze website vindt u de status van de diverse nieuwbouwprojecten: Overzicht Nieuwbouw Zoetermeer

*peil van 2019

Tekst & foto: Marielle Mets

-advertenties-

-goede doel-