gaspitDe gemeente Zoetermeer heeft besloten dat Meerzicht één van de volgende Zoetermeerse wijken is die aardgasvrij moet worden. Dit geldt ook voor de Waterbuurt laagbouw, waar de buurtbewoners te maken hebben met meerdere problemen die bij elkaar komen. Zij hebben zich nu verenigd in VBEL.

Op de eerste plaats is er een mix van koop- en huurwoningen, waardoor particuliere eigenaren moeten waken voor hun belang. De waterbuurt is een mix van 150 huurwoningen en 370 laagbouw koopwoningen van Vidomes die in de in de woonblokken gemixt voorkomen. Daarnaast zijn de te realiseren aanpassingen aan de woningen ingrijpend en technisch complex.

In goed overleg met de buurtvereniging is de Vereniging Bewonerscollectief Energietransitie Laagbouwwoningen (VBEL) opgericht die de transitie naar een aardgasvrije wijk zal begeleiden voor de de Waterbuurt. Hierdoor is er voor betrokken instanties, zoals gemeente, woningbouwcoöperaties, de netbeheerder een aanspreekpunt dat de belangen van de buurt behartigt.


Jacques van der Meer, Voorzitter VBEL: “Het maakt beslissingen extra ingewikkeld als de gemeente moet onderhandelen met Vidomes over de huurwoningen en apart met iedere eigenaar van de koopwoning. Daarom ondersteunt de gemeente ons initiatief dat we een officiële vereniging opgericht hebben (VBEL) en hard bezig zijn ons te presenteren om zoveel mogelijk leden te werven van de huurwoningen en koopwoningen zodat de gemeente ons als gesprekspartner kan aanspreken.”


VBEL is bezig om alle woningen technisch in kaart te brengen om zo de eigenaren en Vidomes te kunnen adviseren welke maatregelen er per woning nodig zijn om te isoleren en te verduurzamen. Ook kijken zij naar mogelijkheden om voor leden collectieve contracten met leveranciers af te sluiten om de kosten zo laag mogelijk te houden.




Bewoners van laagbouwwoningen in De Waterbuurt kunnen lid worden door aanmelding op de website www.vbel.org

-advertenties-

-goede doel-