OLYMPUS DIGITAL CAMERADe zekerheid van zorg staat onder druk door vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en de stijgende kosten. Zoetermeer wil daarom de zorg anders inrichten en met ‘Zoetermeer Zorg 2.0’ de toekomst van bijvoorbeeld het LangeLand Ziekenhuis veilig stellen.


Het initiatief ‘Zoetermeer Zorg 2.0’ is een lokale samenwerking vanuit het Lange Land Ziekenhuis (LLZ) met partners Stichting Georganiseerde Eerstelijnszorg (SGZ), zorgaanbieder Fundis, GGZ partners Parnassia en Rivierduinen, de gemeente en zorgverzekeraars Menzis en CZ. Preventie wordt steeds belangrijker gevonden binnen deze samenwerking, de aandacht verschuift zo van ziekte en zorg naar meer gezondheid en gedrag. Ook worden (technologische) innovaties ingezet om de zorg te verbeteren.

Een van de plannen van ‘Zoetermeer Zorg 2.0’ is het vormen van een Centrum voor Acute Zorg. Dit zou betekenen dat de bestaande Huisartsen Post (HAP) van SGZ en de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het LangeLand Ziekenhuis samen gaan.
Begin oktober hebben 80 zorg- en welzijnsprofessionals en bestuurders uit Zoetermeer samen een overleg gehad over de kansen en ambities voor de toekomst. Wethouder Ter Laak, Zorg en welzijn, laat in een memo weten dat de resultaten van dit overleg eind november zullen worden gepresenteerd aan de gemeenteraad.

 

Zorgen over ziekenhuis

D66 en PVV Zoetermeer stelden vragen aan het college over de toekomst van het Zoetermeerse ziekenhuis naar aanleiding van een artikel in het AD van 6 november. Hierin werd gesteld dat Zoetermeer in de toekomst wellicht een kleiner gebouw krijgt, een bestuursvoorzitter van de Reinier Haga Groep schreef dit in vakblad Zorgvisie.

Begin dit jaar werd bekend dat de samenwerking tussen het LangeLand ziekenhuis en de Reinier Haga Groep niet doorgezet wordt, er is inmiddels begonnen aan de 'ontvlechting' van de ziekenhuizen, maar er is nog niet bekend hoe dit vorm moet krijgen.

-advertenties-

-goede doel-