PS1A1980 okVoormalig profwielrenster Leontien van Moorsel fietst van 19 oktober tot en met 2 november door alle provincies in Nederland op verzoek van uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta. Voor de provincie Zuid-Holland vertrok zij donderdag 22 oktober vanuit het Buytenpark in Zoetermeer.

De fietstocht heeft als doel om aandacht te vragen voor het samen herinneren van overleden dierbaren. Tijdens de tocht haalt Leontien verhalen op bij nabestaanden in twaalf steden. Het eindpunt is op 2 november, de bekende herdenkingsdag, waar in de avond een online herdenking plaatsvindt.
Leontien van Moorsel: “Herinneren is belangrijk, juist dit jaar. Ik vind het een mooie gedachte dat de namen van overleden voortleven door het delen van herinneringen.”

“Met het fietsen door de 12 provincies wil ik graag meer aandacht aan herinneren geven. Ze zeggen wel eens dat een mens twee keer sterft. De eerste keer bij het overlijden en de tweede keer als zijn of haar naam niet meer wordt uitgesproken. Door namen op te halen bij nabestaanden en te delen leven voort. Dat vind ik. Daar fiets ik voor,” zegt.
“In 2020 zijn uitvaarten, maar ook herdenkingsmomenten, anders gelopen dan wellicht was gewenst. Dit heeft impact op hoe mensen getroost worden en hun verdriet verwerken. Herdenken en samen herinneringen ophalen aan een overleden dierbare is heel belangrijk voor de verwerking van verdriet. Het brengt vaak warme gevoelens en troost met zich mee die mensen weer kracht geeft om door te gaan. Door met heel Nederland samen te herinneren op de bekende herdenkingsdag, 2 november, willen we extra aandacht geven aan nabestaanden. Juist nu,” zegt Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta.

-advertenties-

-goede doel-