20190903 11603Ouders en leerlingen van MAVO Zoetermeer zijn geschokt door de op handen zijnde sluiting van de school. De ouders voelen zich met de rug tegen de muur geplaatst, hun mening wordt niet gevraagd of gehoord. Leerlingen zijn verdrietig en boos, zij willen niet weg uit de school waar zij zich thuis voelen.


MAVO Zoetermeer startte vorig schooljaar, 2019-2020, met een voor Zoetermeer nieuw concept: MAVO werd een school voor alléén mavo leerlingen, dat wil zeggen leerlingen met minimaal een vmbo-t advies. De school werkt met kleine klassen en veel klassikale begeleiding voor de leerlingen. MAVO Zoetermeer hoort bij de SSVOZ onderwijsgroep, waartoe ook het Picasso College, het Beroepscollege en het Praktijkonderwijs behoren. SSVOZ verkeert financieel in zwaar weer en wil fuseren met Lucas Onderwijs om een faillissement te voorkomen. Een van de gevolgen van de fusie zou zijn dat MAVO wordt opgeheven en de leerlingen verdeeld worden over de bestaande scholen.

 

MAVO Zoetermeer groeit juist

MAVO Zoetermeer startte in september 2019 met 80 leerlingen, maar is inmiddels gegroeid naar 150 leerlingen. Dave Heemskerk, ouder van één van de leerlingen: “Dat laat toch wel zien dat hier een grote behoefte aan is? Ze zijn bijna verdubbeld in een jaar tijd. De school biedt veel duidelijkheid aan de leerlingen: geen flexrooster, geen tussenuren, gewoon vaste lestijden en leraren.”


Zowel leerlingen als ouders zijn zeer tevreden over het onderwijs op MAVO. Een leerling is zelfs een crowdfundingsactie gestart om zijn school te redden. Veel leerlingen komen van andere middelbare scholen uit Zoetermeer, waar het minder lekker liep. Dave: “Niet elk kind leert op dezelfde manier. Mijn dochter heeft juist heel veel behoefte aan veel duidelijkheid en vaste structuren. Als MAVO verdwijnt blijft er maar één onderwijstype over: flexibel onderwijs, waar kinderen veel zelf verantwoordelijkheid krijgen. Dit past niet bij elk kind! MAVO Zoetermeer groeit juist, er is behoefte aan. Wij hebben het gevoel dat de rekening van de fusie nu bij MAVO wordt neergelegd, de andere scholen gaan hier veel minder van merken.”

 

Hou de klassen bij elkaar

De bezorgde ouders van MAVO Zoetermeer hebben ook de gemeenteraad aangeschreven om de raadsleden, die volgende week moeten beslissen over de fusie, hun kant van het verhaal te laten weten. Maria Pérez, één van de ouders, sprak ook in bij de commissievergadering over de scholenfusie. “Mijn kind was vastgelopen op school, maar gaat nu weer fluitend naar MAVO Zoetermeer. Het kleinschalig onderwijs met veel persoonlijke aandacht zorgt voor meer zelfvertrouwen bij de leerlingen. Het heeft bij de leerlingen heel veel impact om weer van school te veranderen. Wij vragen de raad dan ook om het liefst MAVO Zoetermeer te behouden, maar als dit niet mogelijk is, in ieder geval de klassen en het schoolteam bij elkaar te houden en volgens hetzelfde systeem les te blijven geven.”

De gemeenteraad heeft maandag 5 oktober in de Commissie Samenleving vergaderd over de scholenfusie. In de raadsvergadering van 12 oktober moet een besluit genomen worden hierover.

De schoolleiding van MAVO Zoetermeer kon nog niet reageren op onze vragen, 'de focus ligt nu volledig op de leerlingen, docenten en ouders. Dat kost veel tijd en energie.'

 

-advertenties-

-goede doel-