Schermafbeelding 2020 10 06 om 13.04.15 copy copyUitgever Leopold bracht in aanloop naar de Kinderboekenweek die 30 september van start ging, het boek Miljonairskind- de geheime verdieping uit. Het boek, geschreven door de Zoetermeerse schrijfster Ilona de Lange, is een op zichzelf staand vervolg op haar succesvolle boek Miljonairskind.

In het boek ontdekt hoofdrolspeler Zilver samen met zijn beste vriend Lennon een extra verdieping, in zijn geheime ondergrondse villa. Deze verdieping bevat o.a. een escaperoom, een voetbalveld en een kartbaan. Alle dingen die een kind zich maar zou kunnen wensen. De jongens vinden het alleen steeds moeilijker om alles geheim te houden, zeker als er steeds meer vreemde dingen gebeuren. Het boek, geschreven voor de doelgroep 8-12 jaar, zit vol verrassingen en prikkelt de fantasie. Het sluit goed aan bij het eerste deel, maar is ook als een op zichzelf staand verhaal goed te lezen.


Miljonairskind deel 1

Ilona begon haar schrijfcarrière naar aanleiding van een ‘wat als we de loterij winnen vraag’ in huize de Lange. Door de verschillende ideeën en interactie die ze hierdoor heeft met haar kinderen, beseft zij dat er een verhaal in zit. Miljonairskind gaat over hoofdpersonage Zilver die het feit dat zijn ouders de loterij hebben gewonnen, geheim moet houden. Onder hun ‘gewoon huis’ bouwen zij een verborgen villa. Met niet alleen heel veel luxe, Zilver krijgt zelfs een achtbaan. Alleen het geheimhouden lukt hem niet zo goed. Inmiddels heeft Ilona zelfs het derde deel (waarschijnlijk het laatste) al in hoofdlijnen op papier staan. Zodra de uitgever akkoord is kan ze aan de slag, een proces dat al gauw een jaar in beslag neemt. In de tussentijd brengt ze in januari een ander kinderboek uit. Het Boek ‘Help! Een klas zonder meester’ gaat over het hedendaags probleem van het lerarentekort. Als de klas hierdoor uit elkaar moet, verzinnen de kinderen zelf oplossingen.

 

Schermafbeelding 2020 10 06 om 13.03.51

Familieaangelegenheid

Sinds het samen discussiëren met haar gezin voor Miljonairskind is het schrijven een familieproject. Haar man komt soms ineens met een leuk of grappig idee. Haar twee kinderen die de leeftijd van de doelgroep hebben, mogen het boek altijd lezen. Daar komen niet alleen tips uit, maar ook soms puntjes van kritiek. Ilona: Mijn oudste is heel eerlijk en laat ook duidelijk weten wanneer de tekst te saai wordt of de snelheid eruit is. Mijn jongste corrigeerde mij toen ik het woord ‘stelletje’ gebruikte, tegenwoordig blijk je dit ‘koppeltje’ te noemen.”


Te kritisch

De Zoetermeerse is al van jongs af aan gek op lezen, iets waar ze totaal in kan verdwijnen. Als kind schrijft ze zelfs al kleine boekjes vol verhalen, hopend ooit zelf een boek te mogen schrijven. Na het vormen van een gezin besluit Schermafbeelding 2020 10 06 om 13.16.32 copyze een gok te wagen. Ilona: ”In mijn dagelijks leven ben ik communicatieadviseur en dus constant bezig teksten van anderen aan te passen. Dit deed ik ook bij mijn eigen werk, zelfs voordat het klaar was. Het was in mijn ogen nooit goed en belandde altijd in de prullenbak.” De ommekeer komt als ze meedoet met National Novel Writing Month. Dit is een internationaal schrijf event waar jaarlijks honderdduizenden mensen aan meedoen. Doel van het event is binnen 1 maand een boek schrijven met minstens 50.000 duizend woorden. Door de druk van het behalen van de benodigde woorden had ze geen tijd om haar werk na te kijken of eraan te twijfelen. Sindsdien schrijft ze eerst het boek en gaat het daarna pas lezen en corrigeren. Schrijven doet ze naast haar vaste baan. Ilona noemt het schrijven een ‘serieuze hobby’ waarvan ze hoopt dat het ooit haar hoofdberoep word.

 

Tekst: Monica Lausberg

-advertenties-

-goede doel-