20200925 20854

Ambassadeurs van de vrede: Derya Yula, Thera Hoekstra en Jurgen van der Hel


20200925 20827 copyTijdens de ILOZ avond op vrijdag 25 september in het Forum werd de nieuwe ambassadeur van de vrede voor het komende jaar bekend gemaakt. Thera Hoekstra zal Derya Yula opvolgen en startte haar ambassadeursschap met een ‘challenge for peace’.

Op Facebook postte zij een filmpje met de vraag of mensen een brief of kaart willen schrijven aan iemand die belangrijk voor hen is. Dit mag een geliefde zijn, maar ook een bekende persoonlijkheid of zanger. Mensen die meedoen aan de challenge filmen zichzelf terwijl de de brief op de post doen en nomineren weer iemand anders voor de challenge. Thera Hoekstra: “Het leek met een hele klus om in deze coronatijd ambassadeur van de vrede te zijn, wat kun je nu doen?? Maar toen zag ik om me heen dat dit precies is wat er nu overal gebeurt: mensen helpen elkaar. Doen even een boodschapje voor de buren, bellen elkaar wat vaker. Dat is ook compassie! We weten vaak heel goed welke mensen belangrijk zijn in ons leven. Dat kunnen allerlei mensen zijn, zoals ouders, broers en zussen, kinderen en andere familieleden, maar ook vrienden, buren, (oud)leraren en religieuze leiders. De lijst is eindeloos. Maar weten deze mensen ook van jou hoe belangrijk zij zijn voor jou? Vaak hebben we dat helemaal niet door van elkaar en dat is zonde. Hoe fijn is het om te horen dat je ertoe doet, dat iemand van je houdt?”

Ook Jurgen van der Hel gaat zich dit jaar inzetten voor de vrede, als jongerenambassadeur. Hij wil de verbinding zoeken met jongeren zoals hijzelf en met hen in gesprek gaan over samen leven in de stad.

 20200925 20844  20200925 20850
Stadsdichter Robert Roos draagt zijn vredesgedicht voor Richard van der Linden ontvangt de award van bestuurslid Vida Niazian en ILOZ voorzitter Shamier Madhar

 

ILOZ voorzitter Shamier Madhar reikte vervolgens de ILOZ-Award uit, deze wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich dit jaar in het bijzonder heeft ingezet voor vrede en compassie. De Award van 2020 is voor het team van Richard van der Linden van de Zoetermeerse politie. Shamier: “Zij hebben zich echt verdiept in de islam en gebruiken van de moskee om hen te steunen. Zo hebben zij veel bijgedragen aan een positief beeld van de moskee gemeenschap in Zoetermeer.”

Wat als
Handen kogels konden vangen
Een loop verbuigen
Granaten door voeten vertrapt

Wat als
Muren omver geworpen
Grenzen vervagen
Een licht in de nacht

Wat als
Mensen zouden luisteren
In plaats van praten
Met woorden als dolksteken

Wat als
Maskers verdwijnen
Deuren wijd open
Met andere ogen bekeken

Wat als
Met een nieuwe dag
Een nieuwe werkelijkheid
Geen tranen of pijn

Wat als
We zouden besluiten
Dat er vanaf morgen
Vrede zal zijn

Gedicht door Robbert Roos

Foto links: accordeonist Stelian Lacatas

-advertenties-

-goede doel-