vakantiemaatjeDeze zomer gaan veel vakanties en activiteiten voor jongeren uit kwetsbare gezinnen niet door. Daarom zet Jong Perspectief vakantiemaatjes in om deze jongeren toch een leuke vakantie te laten beleven. Deze vakantiemaatjes worden gekoppeld aan kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar.


Tim is een van de vakantiemaatjes. Hij wilde graag vrijwilligerswerk gaan doen maar geen werk waarbij je moet gaan collecteren. Vrijwilligerswerk dat goed bij hem past, daar was Tim naar op zoek. Als vakantiemaatje is Tim gekoppeld aan de 8-jarige Ryan* en de 11-jarige Ben*.


Een goede match

Als een vakantiemaatje zich aanmeldt, vindt er eerst een intake gesprek plaats. Daarna wordt er gezocht naar een goede match met kinderen die aangemeld zijn. Bij een match ontvangt het vakantiemaatje een activiteitenbudget, speelmateriaal en activiteitentips. Dionne Schaareman, projectmedewerker bij Jong Perspectief, vertelt dat het streven was om 40 vakantiemaatjes aan kinderen te koppelen. Dat streven is gehaald.

De vakantiemaatjes worden voor minimaal drie weken aan de kinderen gekoppeld. Het verschilt per koppel hoe de activiteiten worden ingevuld, bijvoorbeeld fietsen, iets creatiefs doen of naar de kinderboerderij gaan.

Gewoon gaan doen

Ryan en Ben gingen samen met Tim naar het Videogamemuseum in het Stadshart. De jongens houden namelijk allebei 'heel erg van gamen'. Het was hun tweede uitje. Eerder zijn ze al naar het Westerpark geweest, hebben watergevechten gehouden en gespeeld met springschoenen, Kangoojumps. Tim houdt van sporten, heeft een eigen sportwinkel gehad en de spullen die hij daar van over heeft gehouden gebruikt hij nu bij de uitjes. Bij het volgende uitje gaan ze naar het pretpark. Dit derde uitje is mogelijk door een bijdrage van Kinderhulp.
 
“Het gaat vooral om de omgang tijdens de activiteiten”, vertelt Tim, "en het gewoon gaan doen”.

Tekst: Sacha van Vlaardingen

*gefingeerde namen, echte namen bekend bij de redactie

-advertenties-

-goede doel-