i nL8sgDs X3Met kleine hapjes uit het gebouw wordt de Diederik van Teilingenflat in Palenstein langzaam maar zeker gesloopt. Wethouder Paalvast gaf op 13 juli het officiële startsein gegeven voor de sloop van de Diederik van Teilingenflat, maar al sinds begin juni waren de slopers bezig het gebouw te ontmantelen.

De Diederik van Teilingenflat is de vijfde, en laatste, flat in Palenstein die moet wijken voor nieuwbouw. Na de sloop van de flat bouwt De Goede Woning er 46 sociale huur en middenhuur appartementen, 17 sociale huur eengezinswoningen en 56 koopwoningen. De bouw begint eind 2021.

 i 5P3BtZh X3  i fFj9wRx X3

Herinneringen aan de Diederik van Teilingen

Twee lezers van Zoetermeer Actief deelden met ons hun jeugdherinneringen over de Diederik van Teilingenflat in Palenstein.
Hetty Vaatstra: “De sloop van de flat aan de Diederik van Teilingenlaan brengt bij mij ook herinneringen naar boven. Als meisje van 7 jaar kwam ik met mijn ouders, zus en broertje vanuit Emmeloord in Zoetermeer wonen. Mijn vader werkte op het postkantoor in Kampen en ging bij de PTT in Den Haag werken. Ik ben nu 57 jaar, dus dat was zo'n 50 jaar gelden. Wij kwamen in 1969 als eerste bewoners op de Ambachtsherenlaan 403 te wonen, dat was de 3e verdieping van de Diederik van Teilingenflat. Pas later is de straatnaam veranderd in de Diederik van Teilingenlaan. Vanaf het balkon keek ik uit op mijn lagere school, de Meester Baylé school. Na school speelden we beneden op het grasveld of liepen via het trappenhuis naar vriendjes en vriendinnetjes die op andere verdiepingen woonden. Zondag's ging ik nog naar de zondagsschool in de school vlak naast de flat. Een uitgebreid winkelcentrum was er toen nog niet in Zoetermeer en vaak gingen we met de hele familie op de fiets via de Voorweg naar Leidschendam naar winkelcentrum Leidschenhaege.
Aan de voorkant van de flat had je vrij uitzicht. We hebben het NS spoor gebouwd zien worden, wat later de randstadrail is geworden. Ook het Erasmuscollege, wat later mijn school werd, heb ik nog gebouwd zien worden. Hoe lang ik in de flat heb gewoond weet ik niet meer exact, maar toen de wijk Seghwaert werd gebouwd zijn we ‘naar beneden’ verhuisd en zat ik al op het Erasmuscollege, dus het zal zeker een jaar of 8 á 10 zijn geweest. Mijn jeugdherinneringen liggen dus zeker in de Diederik van Teilingenflat.”

 officiele start van de sloop door wethouder Paalvast  i Xj38FM6 X3

 

Ook Yvonne Sluiters-de Vries heeft mooie jeugdherinneringen aan de flat: “Wij woonden met 5 personen in de Wingerdstraat in Den Haag, portiekwoning zonder douche, kolenkachel, heel klein balkon en niet echt een kindvriendelijke buurt. Wij waren een gezin van 5 personen mijn vader en moeder sliepen in een opklapbed in de achterkamer, de oudste ik dus 7 jaar oud had een eigen kamer en mijn broertjes van 2 en 1 sliepen samen op 1 kamer. Wij gingen verhuizen naar Zoetermeer in een flat woning op de eerste etage (Diederik van Teilingenflat). Dit huis had een douche, centrale verwarming een heeeel groot balkon en allemaal een eigen kamer, wauw wat een luxe. Plus buiten spelen was hier ook mogelijk want aan de achterkant van de flat waren grote grasvelden zonder verkeer. Wat een heerlijke tijd heb ik hier gehad tot mijn vijftiende heb ik hier gewoond en toen zijn we binnen Zoetermeer verhuisd. Intussen woon ik nog steeds in Zoetermeer samen met mijn man, plus drie kinderen dicht in de buurt en inmiddels bijna 7 kleinkinderen. Mijn moeder is er ook nog steeds en ook in Zoetermeer inmiddels 82 jaar jong. Dus ja je kunt wel zeggen verknocht aan Zoetermeer. Fantastische herinneringen aan een mooie jeugd in de Diederik van Teilingen.”

Foto ('s) door: Gerard van Warmerdam, meer foto's op:  https://foto.vwarmerdam.nl/2020/Sloop-flat-Diederik-van-Teilingen-in-Zoetermeer/

5 juli 2020 sloopflat Diederik van Teilingen

-advertenties-

-goede doel-