Tijdens deze zomervakantie blikken we terug op hoe Zoetermeer vroeger de zomer beleefde. Van de eerste Bevrijdingsfeesten in 1945 en de Oranjefeesten tot de Wielerronde van Zoetermeer en de aanleg van de Zoetermeerse Plas. Deze week: De Zoetermeerse Wielerronde.
Wielerronde 1992
De allereerste ronde werd op 5 september 1962 verreden als onderdeel van de Zomerfeesten in Zoetermeer. Het idee is ontstaan in de werkplaats van Teun Kinkel. Jan van Dijk, de handelaar in rijwielen en bromfietsen, vroeg of er een wedstrijd georganiseerd kon worden voor gewone fietsen. Hieruit ontstond het idee om een wielerwedstrijd op te zetten. Deze werd georganiseerd door het wielercomité Zoetermeer. In het Zoetermeer zaten onder andere Arie Roos, jurylid van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie, en Ciska van Velzen-Hage. Ciska heeft zelf ook professioneel gekoerst maar won geen prijzen. Dat in tegenstelling tot haar zus Keetie van Oosten-Hage die tweemaal wereldkampioen op de weg werd, vier keer wereldkampioen achtervolging en in 1978 in München een werelduurrecord vestigde.

Het circuit lag in het Zeeheldenkwartier. Het parcours liep over de Karel Doormanlaan, Van Brakelstraat, De Ruyterstraat en de Trompstraat om vervolgens weer de Karel Doormanlaan in te gaan. Er werden 50 ronden gereden met een totale afstand van 62 kilometer. De prijzen, een twintigtal, werden geregeld door de Oranjevereniging ‘Wilhelmina’ en de premies voor de renners door de heer Aad van Leeuwen. Hiervoor ging hij het lokale bedrijfsleven en de middenstand af en die stelden ieder jaar opnieuw de premies ter beschikking. Uiteindelijk werd de eerste editie verreden door 50 renners waaronder twee uit Zoetermeer. De wielerronde was zo’n groot succes dat er werd besloten om het voort te zetten. De wielerronde groeide daarna uit tot een landelijk succes.
Wielerronde 1992 2
Vijf jaar later, in 1966, ging de Ronde van Zoetermeer ook van start in de Karel Doormanlaan. Meteen vanaf de start forceerde een negentienjarige Rijpweteringer, Joop Zoetemelk, de strijd samen met Gaby Minneboo en Harm Ottenbros door te midden van een flinke regenbui het tempo aanzienlijk te verhogen. Ze werden bijgehaald door het peloton maar halverwege de wedstrijd maakte zich een groep koplopers los van het peloton waaronder Joop Zoetemelk en acht kilometer voor het einde sloeg hij zijn slag. Hij zette een demarrage in en kwam als eerste over de finish. Twee jaar later zou Joop Zoetemelk, toen nog als amateur, goud winnen op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-Stad bij de 100 kilometer ploegentijdrit en later, als professional, in 1979 de Ronde van Spanje en in 1980 de Ronde van Frankrijk.

De route werd daarna een aantal keren aangepast. De eerste keer was in 1973 toen de wielerronde samenviel met het jubileumprogramma ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Juliana. Toen startten en finishten de renners in de Jan Hoornstraat en werd er verder gereden via de Rokkeveenseweg, Den Hoorn, Schinkelweg en de Schoolstraat. Later werd er gestart en gefinisht in de Da Costastraat en liep het parcours onder andere over de Vondelstraat, de Stationsstraat en de Oranjelaan. De technische organisatie, waartoe Oranjevereniging veertien jaar lang de opdracht zou geven, lag in handen van de familie Van Leeuwen. In 1976 werd de organisatie van de Zomerfeesten, en daarmee ook van de wielerronde, overgedragen aan de Gemeente Zoetermeer. Tegenwoordig is de organisatie in handen van ‘Stichting Wielerpromotie Het Groene Hart’.

Tekst: Sacha van Vlaardingen
Foto's: Stadsarchief Gemeente Zoetermeer, Historisch Genootschap Oud Soetermeer, licentie
Bronvermelding:
Titel: Feesten in Zoetermeer
Samenstelling: Joke de Kler, Redactie: Ton Vermeulen en Ronald Grootveld
Uitgave: Gemeente Zoetermeer, MBW, Bureau Monumentenzorg, Historisch Genootschap Oud Soetermeer, Zoetermeer, 2006

-advertenties-

-goede doel-