misdaadDe misdaadcijfers in Zoetermeer over de eerste 4 maanden van dit jaar zijn gedaald. De gemeente hoopt dat hiermee de trend van stijgende misdrijfcijfers is gekeerd. Zowel het totaal aan misdrijven (daling 9%) als het totaal aantal High Impact Crimes (daling 20%) is gedaald.

Burgemeester Lokker vindt het opvallend dat het aantal woninginbraken licht is gestegen, met 4 inbraken. De helft van de maand maart en de gehele maand april vielen in de periode dat de intelligente lockdown van kracht was en mensen meer thuis waren. Een daling van het aantal woninginbraken zou dus eerder voor de hand liggen. Maar de cijfers uit de rapportage geven alleen een totaalaantal over 4 maanden weer, niet een specificatie per maand.

Nieuw in de rapportage van politie is de uitsplitsing van rijden onder invloed. Deze is uitgesplitst in ‘rijden onder invloed drank’ en ‘rijden onder invloed drugs/geneesmiddelen’. Het aantal gevallen van rijden onder invloed van drugs/geneesmiddelen is bijna tweemaal zo hoog als het aantal gevallen van rijden onder invloed van drank: 75 tegenover 38. Beide vergrijpen zijn wel afgenomen, Rijden onder invloed van drank met -42% en Rijden onder invloed van drugs/geneesmiddelen) met 18%.
De grootste daling in de misdrijfcijfers deed zich voor bij het aantal gevallen van zakkenrollerij, van 21 gevallen in de eerste 4 maanden van 2019 ging dit naar 4 gevallen in 2020, een afname van maar liefst -81%. Ook dit wordt deels verklaard door de intelligente lockdown vanaf half maart. Als er zo goed als geen mensen op straat zijn, vallen er weinig zakken te rollen.
Het aantal gevallen van brandstichting nam daarentegen met 100% toe en verdubbelde van 3 naar 6 gevallen.

 

Jeugdcriminaliteit

De toename van de overlast van jeugd in Oosterheem is reden voor zorgen. Met name de overlast in de Rockanjestraat en omgeving houdt aan, vaak in de nachtelijke uren. Ook is er veel overlast op en rond het Oosterheemplein en de straten Sumatra en Tahiti. Het gaat hier om groepen jeugd die voor overlast zorgen. Waarnemend burgemeester Lokker is een onderzoek gestart samen met de gebiedsofficier van justitie en de teamchef van politie om te kijken welke preventieve en repressieve maatregelen genomen kunnen worden.
Ook op het Rakkersveld in Palenstein is het met enige regelmaat onrustig. Een viertal overlastveroorzakers krijgt een gebiedsverbod opgelegd wegens het tot vier maal toe de noodverordening overtreden door de afstandsregel niet na te leven.

 

Opkomsttijden brandweer

Van de zeventien gebouwbranden in Zoetermeer (in 2020) waar een tankautospuit ter plaatse is geweest, was de opkomsttijd van de brandweer in 47% van de gevallen tussen 8 en 10 minuten. Er staan in het rapport enkele opkomsttijden van meer dan 10 minuten, maar deze zijn volgens de brandweer te wijten aan het niet goed vastleggen van de uitruktijden in de meldkamer.
Opkomsttijden van de ambulance waren nog niet beschikbaar, door de drukte rondom het coronavirus.

-advertenties-

-goede doel-