20200623 19134Anneke Janse, sociaal werker bij Stichting MOOI, werd dinsdag in de tuin van buurthuis Bus 63 voor de laatste keer flink in het zonnetje gezet door collega's en relaties. Anneke gaat genieten van haar pensioen, na zich vele jaren te hebben ingezet voor vooral heel veel kinderen in Zoetermeer.

In het Kinderwerk stond Anneke altijd klaar voor 'haar kinderen'. Zo begeleidde ze jarenlang de Zwerfvuilkanjers in Palenstein en runde menig kinderclub in de stad. Elk jaar waren er de Buitenspeeldagen, waar Anneke met veel plezier een feest voor de hele buurt van maakte. Elke middag op de Kinderclub stond bol van de activiteiten, maar Anneke maakte ook altijd tijd om even met een kind die het wat moeilijk had te praten.

Even was het nog spannend of Anneke tot haar pensioen kon blijven bij Stichting MOOI, omdat het Kinderwerk in januari 2020 overgenomen werd door een andere organisatie. Maar zij vond een andere invulling van haar werkzaamheden in het begeleiden van stagiaires bij Bus 63 in Buytenwegh. Anneke: "Ik zou het vreselijk hebben gevonden als ik zo vlak voor mijn pensioen weg zou moeten! Ik heb het altijd erg naar mijn zin gehad bij mijn werk met de kinderen en nu ook met de stagiaires."

 

20200623 19129Leerlingen online begeleiden

Door de coronacrisis moest alle begeleiding noodgedwongen vanuit huis plaats vinden. "Maar die mbo-leerlingen van nu kunnen daar prima mee overweg hoor! Ze kregen online les en via computer begeleiding bij de stage, dat gaat prima", blikt Anneke terug. Ze is heel blij dat de maatregelen vanwege corona nu weer wat versoepeld worden. "Ik heb zwakke longen, dus ben de eerste maanden eigenlijk alleen maar thuis gebleven. Pas sinds twee weken kom ik weer een beetje buiten, maar winkels bezoeken doe ik nog liever niet. We bestellen wel online!"

Het afscheid kon gelukkig in prachtig weer in de tuin van Bus 63 gevierd worden, met enkele collega's en relaties met wie ze al jaren samengewerkt heeft.

 

Wat ga je doen in je pensioen?

"Eerst maar even lekker uitrusten!", lacht Anneke. "Maar het is niets voor mij om lang stil te zitten hoor, dus daarna wil ik zeker weer wat gaan doen. Misschien vrijwilligerswerk, iets wat bij me past in ieder geval!" Ze zal voorlopig in Zoetermeer blijven wonen, sinds ze uit Rotterdam, waar ze opgroeide, vertrok is Zoetermeer echt haar stad geworden. "Onze dochter woont in Friesland en daar ga ik heel graag op bezoek, maar er wonen? Liever niet!", aldus Anneke.

Een lang uitgestelde maar grote wens van Anneke is het bouwen en inrichten van een eigen poppenhuis. "Heerlijk knutselen en fröbelen met die kleine meubeltjes! Dit project ligt al een hele tijd op me te wachten, maar straks heb ik er ook echt tijd voor".

-advertenties-

-goede doel-