De Binnenbaan wordt het nieuwe werkbedrijf van de gemeente Zoetermeer. Per 1 januari 2021 start het nieuwe werkbedrijf met het samenbrengen van werkgevers en werkzoekenden uit de regio Zoetermeer. De Binnenbaan wordt breder van opzet dan het huidige DSW en is er voor werkzoekenden én werkgevers.

De Gemeenschappelijke Regeling DSW, het samenwerkingsverband tussen de colleges van Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk, houdt per 1 januari 2021 op te bestaan en zal overgaan in De Binnenbaan. Patrick Verhoef, nu al directeur van DSW, is benoemd tot directeur voor De Binnenbaan BV.

“In Zuid-Holland zijn relatief veel mensen die niet of niet meer werken of parttime werken”, zegt wethouder Margreet van Driel van Werk en Inkomen, “Het nieuwe werkbedrijf matcht werkzoekenden en werkgevers en geeft ook persoonlijke begeleiding en ontwikkeling. Bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt focussen we op wat ze wél kunnen. Want werk hebben betekent zoveel meer dan het hebben van een inkomen. Je hebt collega’s en je bent ergens nodig. Je doet mee in de samenleving.”

 

De Binnenbaan krijgt brede functie

Ook het Werkgeversservicepunt ZHC zal opgaan in het nieuwe werkbedrijf De Binnenbaan. Het werkbedrijf krijgt hiermee een bredere functie dan DSW had. Er komt één loket voor zowel werkzoekenden als ondernemers. Wethouder Van Driel hoopt hiermee ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, die moeilijker bemiddelbaar zijn naar werk, werk of dagbesteding te kunnen bieden. Van Driel: “We hebben straks de héle groep werkzoekenden bij elkaar, van mensen die net werkloos zijn geworden tot mensen die moeilijk aan werk komen. Op deze manier willen we voorkomen dat er mensen vergeten worden en niet ‘aan de beurt’ komen.”
Met verschillende bedrijven worden nu al gesprekken gevoerd over plekken die zij kunnen bieden aan beide groepen werkzoekenden.

Voor de doelgroep medewerkers die nu via de DSW aan het werk is verandert er nagenoeg niets. Zij blijven hetzelfde werk doen als dat zij voorheen deden.

 

Lang en zorgvuldig traject

Met het definitieve besluit over de oprichting wordt een lang en zorgvuldig traject afgerond met veel betrokken partners, zoals de colleges en gemeenteraden van Leidschendam-Voorburg en Rijswijk, de ondernemingsraden van de gemeente Zoetermeer en Sociaal Werkbedrijf DSW en de Adviesraad Sociaal Domein Zoetermeer. Deze partners blijven ook betrokken bij De Binnenbaan. De gemeenten Leidschendam-Voorburg en Rijswijk hebben straks een minderheidsaandeel in het werkbedrijf.
De twee Zoetermeerse wethouders die nu in het bestuur van DSW zitten, Margreet van Driel en Marc Rosier, zullen straks ook plaatsnemen in het bestuur van De Binnenbaan. Daarnaast komt er een nieuwe raad van commissarissen om toezicht te houden op het nieuwe Werkbedrijf.

Foto: Leden van het algemeen bestuur van het nieuwe werkbedrijf helpen mee tijdens werkbezoek aan locatie DSW in Leidschendam-Voorburg, foto van vóór de coronacrisis.

-advertenties-

-goede doel-