Tessa en Joelle 2Examenleerlingen hebben donderdag 4 juni te horen gekregen of zij het felbegeerde diploma in ontvangst mogen nemen. Maar hoe gaat dat eigenlijk nu, met alle coronamaatregelen? Vier examenkandidaten vertellen hoe zij deze periode ervaren. Vandaag Tessa en Joëlle over hun havo-examens op het Alfrink College.

Wie zijn jullie?

Tessa: Ik ben Tessa en ik zit op het Alfrink College. Ik ben 16 jaar oud, binnenkort 17. Ik ben geslaagd voor de havo met mijn NT profiel. Ik teken graag: tekenen zit dan ook in mijn vakkenpakket.
Joëlle: Ik ben Joëlle en ik ben 16 jaar oud. Ik heb mijn eindexamenjaar ook op het Alfrink College gedaan en ik ben ook geslaagd voor de havo met mijn EM profiel.

Hoe is jouw examen gegaan?

Joëlle: Mijn examens gingen erg goed. Ik heb eigenlijk nooit een probleem gehad met overgaan en slagen, dus erg spannend was het niet. Nu doe ik nog wel de herexamens en de RV-toetsen van de overheid, want ik wil mijn cijfers verbeteren (en misschien cum laude halen).
Tessa: Mijn examens zijn redelijk goed gegaan. Ik verwachtte dat ik er meer moeite mee zou hebben en ik was best zenuwachtig, maar ik ben best tevreden met het eindresultaat. Ik doe daarom geen herexamens of RV-toetsen; ik had ze niet nodig om te slagen.

Hoe heeft school jou ondersteund tijdens je voorbereiding op je examen?

Tessa en Joelle 1Tessa: In de eerste week dat de middelbare scholen dicht waren, zou onze derde schoolexamenweek beginnen. Deze werd uitgesteld. Hierdoor hadden we wel alle voorbereiding al gehad die we nodig hadden voor de schoolexamens. Verder ben ik erg tevreden dat mijn mentor altijd bereikbaar was. Ik kon vaak telefonisch bij haar terecht met vragen en onduidelijkheden.
Joëlle: Onze school mailde eind maart/begin april dat de leerlingen die herexamens en/of RV’s doen, extra les zouden krijgen. Hier heb ik verder niks meer over gehoord. Ik heb zelf het initiatief genomen om docenten te mailen als ik bijvoorbeeld een oude D-toets wilde van het desbetreffende schoolexamen dat ik ging herkansen.

Denk je dat je examen minder waard is omdat je geen centraal examen hebt gedaan?

Joëlle: Ja. Natuurlijk is mijn diploma ‘bij wet’ evenveel waard als elk ander jaar. Alleen ben ik bang dat het schooljaar toch nog een grote rol zal spelen wanneer mensen naar mijn diploma kijken.
Tessa: Een klein beetje. Uiteindelijk maakt het niet veel uit omdat er toch nauwelijks gekeken wordt naar dit diploma als je al binnen bent bij je vervolgopleiding. Ik maak me daar dus weinig zorgen over.

Ben je tevreden over hoe het examen is verlopen?

Tessa: Onze schoolexamens werden digitaal afgenomen, maar de meeste examens verschilden niet van wat onze school ons normaal zou geven. Dit vonden wij wel fijn. Het examen biologie was wel heel anders dan normaal. Daar heb ik ook veel klachten over gehoord van anderen die dit examen ook hadden. Wij moesten dit examen namelijk via een of andere website maken, in plaats van in een Word document zoals elk ander examen. Een aantal problemen die zich hieruit voordeden waren dat de vraagstelling niet klopte en dat ik informatie miste waardoor ik een aantal vragen niet (volledig) kon maken. Hierdoor was mijn toets mislukt.
Joëlle: Ik vind ook wel dat de herexamens veel beter zijn verlopen dan de digitale schoolexamens. Die waren namelijk in kleine groepjes op school, verdeeld over 2 dagen en alle lokalen. Bij binnenkomst moest ik mijn handen desinfecteren. Alle tafeltjes stonden op afstand van elkaar, dus afstand houden was niet erg moeilijk. Verder vond ik het fijn om de examens weer te kunnen maken op papier, omdat ik graag werk met markeerstiften en ik kan lastig mijn laptop volkladden. Ik hoop dat de RV-toetsen op exact dezelfde manier georganiseerd worden op mijn school.

Wat ga je nu doen aan opleiding of werk?

Tessa: Ik ga naar InHolland in Delft om daar de opleiding dier- en veehouderij te doen. Ik heb altijd al iets met dieren willen doen, dus deze opleiding past perfect bij mij.
Joëlle: Ik ga de opleiding European Studies volgen aan de Haagse Hogeschool. Ik ben van plan om daar alleen mijn propedeusejaar te doen want daarna wil ik naar Polen om daar verder te studeren. Mijn ouders vinden mij te jong om nu al naar Polen te gaan en daar heb ik begrip voor. In Polen ga ik een soortgelijke bachelor studeren en daarna wil ik een uitgebreide master doen.

Wat heb je het meest gemist?

Tessa: Ik vind het jammer dat het eindfeest niet doorgaat. Ik had plannen gemaakt om met Joëlle en twee vrienden naar het eindfeest gebracht te worden in mijn opa’s oldtimer. Dat gaat dan dus ook niet door.
Joëlle: Ik vind het natuurlijk erg jammer dat mijn examenjaar op zo’n manier verlopen is. Dit is iets waar ik al naar uitkijk sinds groep 8, dus ik vind het erg apart om het merendeel van de gebruikelijke examendingen niet mee te maken.
Joëlle en Tessa: We missen het afspreken met vrienden heel erg. Daarnaast waren wij samen van plan om een feest te geven op 9 juni. Dat zou namelijk de dag voor de examenuitslagen zijn. We wilden hiermee vooral onze vrienden geruststellen die dan erg gespannen zouden zijn. Dit is niet gebeurd, maar wij vinden wel dat het feestje er ooit nog een keer moet komen.

Hoe ga jij je vakantie houden?

Tessa en Joëlle: Wij waren van plan om samen op vakantie te gaan naar Spanje. Dat is niet doorgegaan door corona, maar wij zijn nog steeds van plan om dit te doen. We weten alleen nog niet wanneer. Wij houden het nieuws in de gaten omtrent de situatie in Spanje en bekijken onze opties. Verder zijn we van plan om weer met vrienden af te spreken. 

Tekst: Mariëlle Mets

Foto's vlaggen: John Slotboom en Miroslav Buhac

-advertenties-

-goede doel-