Minibieb foto VoorwegJe ziet ze verspreid door de hele stad: mooie kastjes met boeken die in een tuin van een woonhuis staan of aan de gevel van het huis hangen. Dit zijn minibiebs; kleine bibliotheken van particulieren waar iedereen gratis een boek kan lenen.

De minibieb is ontstaan vanuit het idee gelezen boeken gratis beschikbaar te stellen voor buurtgenoten. Met als doel anderen te inspireren om te lezen en de saamhorigheid in de buurt te bevorderen. Een welkome aanvulling nu de bibliotheken door bezuinigingen moeten inkrimpen en vestigingen moeten sluiten.

Hoe werkt het

Elke minibieb heeft zijn eigen huisregels. Bij de ene kun je boeken lenen en bij de ander ook boeken ruilen. Soms mag je ze ook meenemen om ze weer door te geven. Gratis natuurlijk, doorverkopen is niet de bedoeling. In de biebs zijn verschillende boeken te vinden; zowel voor volwassenen als voor kinderen en in andere talen. In Nederland zijn op dit moment meer dan 1800 minibiebs waarvan ruim 30 in Zoetermeer. Ze staan inmiddels niet alleen bij particulieren maar ook bij sportverenigingen.

Zwerfboeken

Zwerfboeken is een soortgelijk initiatief, dit zijn boeken met een speciale sticker die overal achtergelaten kunnen worden om door anderen gelezen te kunnen worden. Door de code op de sticker kun je zien waar het boek allemaal geweest is. Deze boeken vind je soms ook in de minibiebs of in speciale zwerfboekenstations.

Waar kun je de minibiebs in Zoetermeer vinden?

Op de website Minibieb.nl kun je op locatie zoeken. Je vindt hier ook bij de meeste biebs een korte beschrijving van wat voor boeken er in de huisjes te vinden zijn. Ook leuk zijn de bouwtekeningen om je eigen minibieb te maken. Of bestel een kant-en-klaar huisje.

Minibieb foto Wildenberg  Minibieb foto Velddreef  Minibieb foto Gropiuslijn

 

 

foto's: minibiebs Tijberg, Voorweg, Velddreef, Wildenberg en Gropiuslijn
tekst: Marielle Mets

 

 



-advertenties-

-goede doel-