20200507 18881Zoetermeerders zijn, na de persconferentie van premier Rutte gisteren, nu massaal op jacht naar mondkapjes. Er zijn papieren weggooi mondkapjes in verschillende prijsklassen, of stoffen mondkapjes met of zonder filter die je kan wassen en opnieuw gebruiken. Maar waar vind je ze?


Stomerij en Kledingreparatie Rokkeveen, in het Winkelcentrum Rokkeveen, is al enige tijd geleden begonnen met het maken van de mondkapjes en krijgt er intussen handigheid in. Eigenaresse Pin Wei Liu: “We begonnen met het maken van de mondkapjes voor onszelf. Het was rustig in de winkel en we dachten deze in de winkel wel te kunnen gebruiken. Mensen die ons door het raam zagen naaien aan de kapjes kwamen meteen binnen en wilden ze bestellen!”


Het is nu erg rustig in de stomerij, er wordt minder kleding binnen gebracht. “We merken dat mannen bijvoorbeeld nu thuis werken, er worden bijna geen pakken binnen gebracht!” Er was dus voldoende tijd om de mondkapjes te maken. Pin Wei begon met de kleuren wit en zwart, maar heeft inmiddels ook stof in andere kleuren gekocht, zoals kobaltblauw en één met leuke kleurtjes speciaal voor kinderen. Alle mondkapjes worden nu gemaakt op bestelling, zodra ze klaar zijn vliegen ze de winkel uit.


Pin Wei: “Het is voor ons de redding van de winkel, het is zó stil met de stomerij! Maar met de mondkapjes kunnen we weer iets verdienen.” De mondkapjes worden verkocht voor 8 euro per stuk. “Dat lijkt veel”, zegt Pin Wei, “maar het wordt volledig handgemaakt en is best veel werk. Veel verdienen we er niet aan, maar alle beetjes helpen en zo kunnen we ook weer een heleboel mensen helpen!”
Mondkapjes bestellen bij Stomerij en Kledingreparatie Rokkeveen kan het makkelijkst via de email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De mondkapjes zijn wasbaar en te gebruiken met een los filter als mensen dat willen.

 

Papieren mondkapjes

De papieren mondkapjes zullen binnen korte tijd overal te koop zijn. Dit zijn niet de medische mondmaskers, die voor de zorg bedoeld zijn, maar de dunnere papieren versie die bedoeld is voor consumenten gebruik. Etos, Kruidvat, Trekpleister en Hema zullen ze in ieder geval gaan verkopen. Bij de Etos liggen de kapjes al in de schappen, als je geluk hebt want volgens de medewerkers van de drogisterij is er sinds de persconferentie gisteren een echte run op de mondkapjes ontstaan. “Het vliegt de winkel uit! Iedereen wil ze hebben nu het vanaf 1 juni verplicht wordt in het ov!”, aldus een medewerker.
Bij de Etos betaal je voor 10 papieren mondkapjes 12,95. Kruidvat verkoop 20 kapjes voor 17,99. Deze kapjes zijn bedoeld voor eenmalig gebruik en moeten na gebruik weg gegooid worden. 

Apotheken laten weten dat de mondkapjes al wekenlang uitverkocht zijn, de kapjes die zij hebben worden gereserveerd voor de zorg.

Maar ook via websites en facebook kun je aan herbruikbare mondkapjes komen. dayseepoppy.nl verkoopt online handgemaakte mondmaskers, al zijn deze op het moment wel uitverkocht zo laat ze op de site weten. Bianca kan je via Facebook bereiken en laat weten de mondkapjes binnen een week proberen te leveren.

-advertenties-

-goede doel-