Sommige jeugdhulpaanbieders zien dat er minder gebruik wordt gemaakt van jeugdhulp tijdens de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek vanuit het servicebureau Jeugdhulp Haaglanden die de inkoop van jeugdhulp regelt voor tien gemeenten in de regio.

Wethouder Jakobien Groeneveld portret lachendWellicht denken ouders dat jeugdhulpaanbieders alleen in acute situaties in actie komen en geen face-to-face behandelingen doen. Dit beeld klopt niet. Tijdens de coronacrisis gaat de hulpverlening voor kwetsbare kinderen en gezinnen gewoon door.

Gemeenten en jeugdhulpaanbieders doen er alles aan om hulp te blijven geven aan jongeren die dat nodig hebben. Ook nieuwe behandeltrajecten worden opgestart. Hulpverleners voelen zich enorm betrokken bij gezinnen en zetten zich dagelijks in voor de veiligheid van de kinderen. Jakobien Groeneveld: “Juist in deze gekke tijd is het belangrijk dat we er voor elkaar zijn. Het is niet makkelijk om hele dagen met elkaar thuis te zitten en je kinderen te vermaken of te ondersteunen bij hun schoolwerk. De veranderde thuissituatie kan ervoor zorgen dat er spanningen in je relatie of in het gezin ontstaan. Als je bij jezelf denkt ik heb echt te veel spanningen thuis, dan wordt er genoeg georganiseerd in Zoetermeer. Neem een kijkje bij het Meerpunt Schoolformaat en Buurtwerk.”

 

Richtlijnen RIVM

Uiteraard handelen de hulpverleners volgens de landelijke richtlijnen van het RIVM. Waar nodig gebruiken zij bij face-to-face contact beschermingsmiddelen en tijdens afspraken bij gezinnen thuis, in de dagopvang en in instellingen geldt de 1,5 meter afstand-regel. Jeugdhulpaanbieders zijn creatief in het bedenken van oplossingen hoe zij in deze periode contact kunnen blijven houden met kwetsbare jongeren. Veel behandelingen gaan bijvoorbeeld heel goed met beeldbellen.

Foto: wethouder Jakobien Groeneveld

-advertenties-

-goede doel-