Boerderij 't Geertje is zondag 3 mei door 20 agenten ontruimd. Eigenaar Marleen van Rijn is ontdaan door deze actie. Tot dan toe was de openstelling van hun winkel en terrein in nauw overleg met de gemeente. Ineens kwam de politie Leiden die alles afsloot en ontruimde.

Marleen en haar vader Wim van Rijn zijn nog steeds ontdaan door het optreden van de politie. Marleen vertelt: "Op zondag werden wij om 11.30 werden wij gecontroleerd door handhaving en deze vonden alles in orde. Ons terrein is groot en de mensen kunnen ruim voldoende afstand houden. Onze horeca is dicht en alleen de winkel met onze verse producten is open. Sinds het begin van de lock down hebben wij nauw contact met de gemeente Zoeterwoude en worden wij gecontroleerd door handhavers en politie van zowel Zoetermeer als Leiden. De afgelopen weken hebben wij nooit enig probleem gehad, tot zondag 14.30 uur toen twee agenten uit Leiden kwamen kijken. Zij hebben zonder enig overleg de burgemeester van Zoeterwoude gebeld, Liesbeth Bloemen. Zij gaf toestemming om te ontruimen en de winkel te sluiten. Ineens kwamen er twintig agenten ons terrein op en werd alles afgesloten."

 boerderij t geertje 7
 Oude foto van 't Geertje met toen nog volle parkeerplaats


Intimiderend

De politie sommeerde de aanwezige bezoekers om het terrein te verlaten. Volgens Marleen waren er wel iets meer mensen op de boerderij dan de afgelopen weken, maar zeker niet teveel. "Wij hebben immers een groot terrein en bezoekers konden veel meer afstand houden dan de verplichte 1,5 meter. Maar de agenten stonden niet open voor overleg. Als zij ons hadden gevraagd om de mensen op ons terrein te vragen weg te gaan, dan hadden wij dat natuurlijk gedaan. Bij ons komen vooral ouders met kinderen en de meeste zijn vaste klanten. Maar de politie vond hun optreden geoorloofd omdat zij handelen volgens protocol en voorbereid zijn op agressie van de aanwezigen. Ik vond het erg intimiderend en voor die paar kinderen die aanwezig waren, is het ook een behoorlijke schok geweest. Ze hebben ook meteen onze winkel gesloten, onze enige bron van inkomsten op dit moment," aldus Marleen. 

 

 geertje trekkershutjes  geertje roeiboot

Burgemeester wil afwachten

Op zondag was de gemeente Zoeterwoude niet bereikbaar voor Marleen. Zij heeft zelf een mail gezonden aan de burgemeester. Uiteindelijk kwam het antwoord dat de burgemeester het proces verbaal af wil wachten. Ook dit is iets wat Marleen niet goed begrijpt. Zij legt uit: "Al jaren zijn wij in goed overleg en sinds de corona crisis al helemaal. Wij willen ons aan de regels houden en alleen onze winkel is open. Al die tijd zijn wij meerdere keren per dag gecontroleerd en altijd is dit goed gegaan. Wij zijn een boerderij in bedrijf en om onze dieren te kunnen voeren, moeten wij onze producten verkopen. Dat de politie van mening is dat er teveel mensen op het terrein zijn is één, maar onze winkel sluiten vinden wij heel vreemd. Wij verkopen eerste levensbehoeften. Wij hebben geen idee wanneer de winkel weer open mag en voelen ons verslagen."

Het enige wat zij nu nog kunnen doen voor hun klanten, is hun bestellingen aan de rand van het terrein afgeven als de klanten langs komen rijden. Een boerenbedrijf als 't Geertje heeft nu enorme kosten aan de verzorging van het vee, waar geen inkomsten meer tegenover staan. "Of mensen ons toch nog kunnen ondersteunen? Nou ja, heel graag. Bijvoorbeeld door één van onze Moederdag pakketten bij ons te bestellen. Die brengen wij dan bij de mensen thuis. Daarnaast hopen wij vooral dat onze winkel weer open kan," zegt Marleen.

-advertenties-

-goede doel-