DSC05384Elk jaar lopen de leden van Scoutinggroep John McCormick (JMC) op 4 mei op verzoek van de gemeente Zoetermeer mee met de stille tocht en verzorgen de kranslegging bij de herdenking in het Wilhelminapark.


Door de coronamaatregelen verloopt de herdenking op 4 mei 2020 anders dan andere jaren. Toch zijn de scouts actief bezig met de dodenherdenking. In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Ook is het 75 jaar geleden dat de naamgever van de Scoutinggroep John E. McCormick op 29 april even na 18.30 uur na verraad dodelijk werd getroffen met een schot in zijn achterhoofd. Om toch, tijdens deze bijzondere periode stil te staan bij dit moment en bij wat vrijheid betekent, hebben de leden van Scoutinggroep John McCormick ieder thuis een foto of filmpje gemaakt en ingestuurd. De inzendingen zijn samengevoegd tot één film: 'Vrijheid betekent voor mij...'.De gemeente Zoetermeer verzoekt inwoners om op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen en geeft inwoners de mogelijkheid om op 4 mei, met inachtneming van de RIVM voorschriften, tussen 12.00 en 19.30 uur zelf bloemen of een bloemstuk te leggen bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Van 14.30 tot 19.30 uur zullen elk uur 2 scouts van Scouting JMC een erewacht vormen bij het monument.

DSC01605 Burgemeester Jan Pieter Lokker en zijn vrouw leggen om 18.45 uur samen met Femke Boerkamp, voorzitster van scoutinggroep John McCormick, twee bloemstukken bij het graf van John McCormick bij de Oude Kerk in de Dorpsstraat. Vervolgens vertrekt de burgemeester met zijn vrouw naar het Wilhelminapark. Daar leggen zij rond 19.00 uur een krans bij het oorlogsmonument. Dit moment kan live gevolgd worden via de Facebookpagina van de gemeente Zoetermeer.

Om 20.00 uur staan de scouts van Scouting JMC in scoutfit thuis 2 minuten stil voor de eigen voordeur. Dit bericht is gedeeld met de andere scoutinggroepen in Zoetermeer en via social media wordt het bericht ook opgepakt door andere scoutinggroepen in heel Nederland. Zo herdenken zij alle burgers en militairen die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

-advertenties-

-goede doel-