20200415 1833520200415 18347De tempel van de Mormonen weten bijna alle Zoetermeerders te vinden. Het iconische gebouw van graniet staat sinds 2002 vlak bij de Dorpsstraat. Maar wat weten de Zoetermeerders er eigenlijk van?

De officiële naam van de tempel is: ‘Tempel van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’. Het gebouw, aan de Osylaan 2, is gebouwd op de grond waar vroeger een kerkgebouw stond van de hervormde gemeente. Sinds 1970 stond er een kerk van de Mormonen. Wat veel mensen niet weten is dat het ontwerp van de Tempel komt van het Zoetermeerse architectenbureau Meijer & Van Eerden 
en dat dit de enige Mormonentempel is die onder zeespiegel is gebouwd. De bouw startte op 26 augustus 2000 en de tempel is op 8 september 2002 ingewijd. De tempel is gebouwd van Olympia White graniet en bovenop staat het gouden beeld van de engel Moroni.

 

“Het gevoel dat je hier hebt, kom je nergens anders tegen”

baptistry hrFaizel Rahman van Eeden is kerklid en bezoekt de tempel ongeveer één keer per maand. Hij legt uit: “Ik begrijp dat de binnenkant van de tempel voor veel mensen een mysterie is. Dit gedeelte is voor ons heilig en alleen voor leden. Voor ons is dit ‘Huis van God’ net zo belangrijk als een kathedraal in de middeleeuwen. Daar mocht ook niet iedereen zomaar naar binnen.”
Faizel geniet van de sfeer in de tempel. “Van binnen ziet de tempel er prachtig uit en uit respect wordt er alleen maar gefluisterd. Zo is het voor mij een oase van rust in ons drukke dagelijkse leven. Het gevoel dat ik in de tempel krijg kan ik niet makkelijk omschrijven. Dit gevoel kom je nergens anders tegen.”

De tempel binnen gaan, dat kan niet voor mensen buiten de Mormonen gemeenschap, maar de tuin rond de tempel is open voor het publiek. Je mag er wandelen en picknicken. In de tuin zijn regelmatig paren te zien die daar hun huwelijksfoto’s maken. De tempel wordt vooral gebruikt voor de doop en het sluiten van huwelijken. Bij de Mormonen trouwt men niet voor het leven, maar voor de eeuwigheid.

 

20200415 18343 copyJuist nu mensen in nood helpen

De tempel wordt bezocht door mensen uit verschillende landen, ook al is de tempel voor Mormoonse begrippen klein. Voor heel Nederland en een stuk van België en Duitsland is de Zoetermeerse tempel de dichtstbijzijnde tempel. Maar ook zijn er altijd zendelingen van overzee die hier een tijd blijven om hun zendingswerk te doen. Voor de 17 miljoen Mormonen in de wereld is het gebruik dat zij twee jaar zendingswerk gaan doen. Zuster Madison kwam vlak voor de corona crisis naar Zoetermeer, vanuit haar missiewerk in België. Kort daarna kon ze niet meer naar de dienst en zat ook zij in quarantaine. Zij gebruikt haar tijd om beter Nederlands te leren en helpt met het bellen van mensen van de kerk die eenzaam zijn of hulp nodig hebben. “Missiewerk is om mensen in nood te helpen en ik kan mij juist nu daarvoor inzetten,” zegt Madison in goed Nederlands met een Amerikaans accent.
Faisal vult aan: “Mijn zendingswerk was in Zuid-Amerika en ik heb daar huizen helpen bouwen na een orkaan en hulpgoederen laden. In zo een vreemd land, ben je op jezelf aangewezen. Voor mij heeft dat enorm bijgedragen aan mijn zelfstandigheid en ik heb er vrienden voor het leven aan overgehouden.”

-advertenties-

-goede doel-