mesBurgemeester Aptroot maakt zich, samen met veel andere burgemeester, zorgen over jeugd die steeds jonger met een mes op zak lopen en geweld gebruiken. Zelfs kinderen van 12 en 13 jaar oud werden vorige week opgepakt in Zoetermeer, onder invloed van alcohol en in het bezit van steekwapens.

De Rotterdamse burgemeester wil ouders een zware boete geven als hun kind voor de tweede keer aangehouden wordt met een mes. We vroegen de lezers van Zoetermeer Actief: Wat vind jij? Jongeren met messen op straat, zijn ouders verantwoordelijk?
Veel lezers lijken het met de burgemeester eens te zijn en geven aan dat ouders verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun kinderen. Victor: “In mijn ogen zijn ouders altijd verantwoordelijk voor het gedrag van hun minderjarige kinderen. Het is toch te kolder dat je ouders op hun verantwoording moet attenderen.” Ouders zouden beter moeten opvoeden, is de mening van Ellen: “Er wordt niet meer opgevoed. Trap vooral niet op het kinder zieltje. Draai om je oren kon je krijgen. Mag allemaal niet meer.”
Mandy vindt dat de ouders verantwoordelijk zijn, maar de kinderen zélf ook: “Ouders zijn zeker verantwoordelijk. Maar ook de kinderen met messen moeten gestraft worden!!!” Ronald wil een flinke boete: “Ouders 2500 euro boete geven. Die gene die worden opgepakt in het systeem zetten. Als ze nog een keer worden opgepakt boete ouders verdubbelen. Kijken hoe snel de ouders actie ondernemen.”
Een boete vindt Floris te ver gaan: “Nee vind het te ver gaan, kinderen kunnen dingen goed verbergen, thuis voorbeeldig en op straat tuig. Dus nee ouders niet verantwoordelijk in de zin dat de ouders de boetes moeten krijgen oid!” Ook Ans vindt dat ouders niet te snel de schuld moeten krijegen: “De kinderen lopen met gevaarlijke dingen, niet de ouders. Ouders krijgen snel de schuld maar wat als jij als ouder er alles aan doet?”
Angela bekijkt het vanuit het standpunt van de jongeren: “Ik loop ook vanaf me 16e standaard met eentje op zak uit veiligheid maar niet om doelloos mensen te steken. Deze kids weten zelf wat wel en niet kan en de ouders weten vast niet eens dat ze messen hebben, kids harder aanpakken niet de ouders.”

-advertenties-

-goede doel-