Zijn inspiratie kan komen vanuit een woord van een lied of zomaar een gedachte. Dichter Gijsbert van Gils uit Buytenwegh krijgt echter de meeste inspiratie uit de mensen om hem heen.

20200205 16196Gijsbert van Gils heeft net zijn derde bundel uitgebracht: ‘Gedichten, gedachten, gevoelens’. Een boek met 43 gedichten van zijn hand. Zijn inspiratie komt vaak door de mensen om hem heen. “Vaak pik ik een woord op van een gesprek tussen twee mensen en dat blijft in mijn hoofd hangen. Op gegeven moment komt daar een gedicht uit. Ik ga thuis zitten en dan rolt het gedicht er ineens uit,” zegt Gijsbert. Zo hoorde hij ineens iemand het woord ‘loslaten’ gebruiken en begon zich af te vragen: “Wat is dat nu eigenlijk, loslaten?” In zijn bundel schrijft hij:


Loslaten

Ik kan dit niet meer
Ik kan dat niet meer

Ik moet accepteren
Ik moet vertrouwen

(Fragment van ‘Loslaten’ uit Gedichten, gedachten, gevoelens)

Gijsbert is geboren op 2 september 1989 op Goeree-Overflakkee en woont sinds 2014 in Zoetermeer. Hij woont zelfstandig, maar wel met de garantie dat er continu zorg dichtbij is. Hij heeft een zeer zeldzame ziekte, waardoor hij rolstoelafhankelijk is. Samen met zijn drie broers zijn zij de enige met deze aandoening in Nederland. Verder heeft hij twee broers zonder beperking en een zus. Ondanks dat hij fysiek beperkt is, ziet hij het leven voornamelijk positief en weet hij te genieten van wat hij ziet en hoort.

 

Hoe het dichten begon?

20200205 16184Rond zijn 18e jaar begon Gijsbert stukjes tekst te schrijven en stuurde deze naar de lokale krant. Steeds vaker werden zijn teksten gepubliceerd. Het schrijven werd voor hem steeds meer een uitlaatklep. “Ik heb, door mijn beperking, veel te maken met instanties en dat is soms best zwaar. Nu ben ik van mezelf een positief mens, maar soms vind ik zaken zwaar en dan helpt schrijven mij enorm,” zegt Gijsbert. Bij de pakken neerzitten duurt bij hem nooit heel lang. Een hele dag zitten en niets doen is voor hem geen optie. Gijsbert lacht even en zegt: “Ik kan nog van het leven genieten. ik zie de mooie dingen en als ik schrijf dan geeft mij dat lucht, zeker als ik even niet goed in mijn vel zit. Dan ga ik schrijven en laat dit aan mensen om mij heen lezen. Daar krijg ik dan mooie en goede reacties op en dat maakt mij blij.”

 

Een park is nooit ver weg

Naast de energie die hij haalt uit het schrijven en de steun van zijn vrienden, haalt Gijsbert ook kracht uit het geloof. Nu is het geloof in zijn gedichten geen hoofdthema, maar hij kan zich wel voorstellen dat zijn vertrouwen in God soms wel verweven is in de gedichten. Een grote invloed op zijn leven zijn de parken in Zoetermeer. Op Goeree is veel natuur, maar die is met een rolstoel moeilijk toegankelijk. Parken zijn er echter volop in Zoetermeer en daar geniet hij met volle teugen van. “Als ik de deur uit ga, is het Buytenpark of het Binnenpark niet ver weg. Het is toch ook fantastisch dat ik via het fietspad mooie tochten kan maken door de parken. In de afgelopen jaren ben ik echt van Zoetermeer gaan houden,” zegt Gijsbert opgetogen.

 

gijsberboekEerste dichtbundel

Gijsbert schreef eerder twee boeken over veganistisch eten en daarmee is zijn derde boek eigenlijk zijn eerste dichtbundel. Ook al laat inspiratie zich niet dwingen, hij weet zeker dat het een kwestie van tijd is voordat hij zijn vierde boek gaat uitgeven. Hij ontmoet veel mensen en juist die mensen zijn voor hem een inspiratie, door dat wat ze doen of zeggen.

De boeken van Gijsbert zijn te koop op Bol.com, op de site van de uitgever Boekschout en via de boekhandel te bestellen.

 

Tekst en foto: Mark Neijssel

-advertenties-

-goede doel-